szerkesztő: Filip Orsolya

December 10-én átadják a forgalomnak a felújított ruzsíni hidat, amelyet még tavaly karácsonykor zártak le annak kritikus állapota miatt.

A héten zajlik a híd aszfaltozása és a forgalomra való előkészítése. Jövő hét elején kellene, hogy sor kerüljön a járdák befejezésére, a védőkorlátok felszerelésére, valamint a vízvezetékek beszerelésére. Szerdára tervezik a terhelési próba végrehajtását, amelytől majd további lépések függenek. A munkálatok feltehetőleg december 6-ára fognak befejeződni. Ha minden jól megy, a hidat december 10-én nyithatják majd meg.

„Az első autóbusznak aznap reggel 4:45-kor kellene rajta áthaladnia. Köszönöm minden autós és lakos türelmét, akik emiatt nehezebben jutottak el munkahelyeikre, iskolákba vagy lakhelyükre. Örülök, hogy nem sokára újra használhatják a régi, megszokott útvonalukat.” – mondta a Kassai Megyei Önkormányzat Hivatalának igazgatója, Ondrej Bernát.

A hídon át lehetett kelni gyalog egészen júliusig, a közbeszerzési pályázatot megnyerő Strabag cég munkásainak megérkeztéig.

Az önkormányzat tél végén megnyitotta az erdőn át vezető kerülő útvonalat a személyforgalom számára, amely Zlatín falutól Szepesapátkáig, majd onnan a harmadosztályú úton a víztározó másik oldalán található néhai Kassabélához vezetett vissza. Az út, melyet később leaszfaltoztak, valamint keskenyebb részein kiszélesítettek, a híd megnyitása után kerékpárútként fog tovább üzemelni.

A teherforgalom viszont máig kénytelen a Margitfalvánál kezdődő Szedlicén, Lubócon, Sároskőszegen, valamint a Hernádszentistvánon áthaladó kerülő útvonalat használni.

Forrás, borítókép: Korzár Košice