Motivációs tevékenységek a gyermekolvasókkal – a kassai Kultúrpark Ifjúsági Könyvtára ezen a címen immár a hetedik alkalommal rendezte meg a hagyományossá vált nemzetközi könyvtári szakmai napokat, melyen a szlovák könyvtári szakembereken kívül neves külföldi vendégek is részt vettek Magyarországról, Németországból és Csehországból. A rendezvény célja az olvasás népszerűsítése volt, hiszen az ifjúsági könyvtáraknak napjainkban folyamatosan meg kell újulniuk, és újból fel kell kelteniük az olvasás iránti igényt.

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola negyedik, hetedik és kilencedik osztályának tanulói is részt vettek a tapasztalt budapesti és egri könyvtárosok foglalkozásain.

A hetedikesek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik vezetőjének és egyben drámapedagógusának, Kaszás Veronika „Élő könyvek” foglalkozásán vettek részt, ahol kellékekkel ellátva, jelmezbe öltözve kapcsolódtak be a történetek dramatizálásába, miközben kreatívan könyvborítót és könyvcímet terveztek.

A kilencedikesek az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársaival, Csépányi Zoltánnal és Szabó Eszterrel dolgoztak a „Velünk minden hely ragyog” című foglalkozáson, melyek központjában kamaszok álltak a maguk aktuális problémáival.

A kis negyedikesek a budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársával, Dienes Évával a „Sárkányos Irodalom” keresésére vállalkoztak. A sárkányok a mesében a kincset, valamint a királylányt őrzik, a könyvtárban pedig a tudást őrizték. A gyerekek csoportokban művelődtek, könyveket keresve eljutottak „Sárkányországba”, ahol kincsekre leltek. A színvonalas és szórakoztató foglalkozásról minden negyedikes egy elgondolkodtató idézettel távozott.

A foglalkozásokon mindhárom osztály rengeteg élménnyel, tudással gazdagodott, és a gyerekek játékos formában, élményközpontú, kreatív tevékenységeken keresztül közelebbről megismerkedtek a klasszikus és kortárs ifjúsági irodalommal. Reméljük, a rendezvény hatékonyan hozzájárult az olvasás népszerűsítéséhez.

 Tóth Mónika
/Fotók: Fükő Gyöngyi/