2 000 óta az Erzsébet utcáról nézve a Kassai Dóm látképéhez hozzátartozott a város legnagyobb festőjének, Jakoby Gyulának /1903-1985/ az embermagasságot meghaladó bronz szobra, Bartusz György szobrászművész alkotása. A múltidőnek a mondatunkban csak azért van helye, mert a megrongált szobrot a múlt hét végén, pénteken egy utánfutóra rakták és elszállították egy Párkány melletti öntődébe, ahol az eredeti állapotának megfelelően rendbe hozzák. Most tehát hiányzik Jakoby Kassáról.

A város e domináns alkotása az Erzsébet utca sétáló részlegén kapott elhelyezést, ahonnan a gépjárműforgalom ki van tiltva. Minden valószínűség szerint mégis egy áruszállító autó gondatlan sofőrje neki tolatott a szobornak, eltörte a lábát és azt a talapzatot is megrongálta, amivel a talajba rögzítették. A városi rendőrség eddig csak annyit közölt, hogy van egy trencséni illetőségű gyanúsítottjuk, de hogy tényleg ő volt-e az elkövető, azt még nem erősítették meg.

Igor Petrovčik, Kassa Óvárosának polgármestere a sajtónak elmondta, hogy a szobor egy hét múlva visszakerül Kassára, és újra a város jellegzetes éke lesz. A szobor helyreállítási költségei elérik az 1 500 eurót.

/sz/