Önkéntes véradási akció volt ma a Kassa Megyei Önkormányzat székhelyén, míg holnap a Kassa Városi Tömegközlekedési Vállalat Bártfa utcai székházába száll ki a mobil transzfúziós állomás. A holnapi akciót a közlekedési vállalat, a Szlovák Vöröskereszt és a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat kassai kirendeltsége szervezi közösen. „Eddig huszonöten jelentkeztek véradásra, de a vállalat munkatársai között több rendszeres véradó is megtalálható, akik bizonyára most sem fognak hiányozni” – tájékoztatott MichaelaKaraffová, a Kassa Városi Tömegközlekedési Vállalat szóvivője, aki hozzátette, az első ilyen jellegű akció lesz ez a cég történetében.

Augusztus közepéna Kassai Kerületi Rendőr-főkapitányságon is rendeztek véradási akciót. A rendőrség munkatársai a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat augusztusban közzétett felhívását követően döntöttek az önkéntes véradás mellett. Mint ismeretes, a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat arról tájékoztatott, hogy kevesebb a véradó, és ezért jelentősen megcsappantak az ország vérkészletei.

Vért minden egészséges, 18 és 60 év közötti személy adhat, ha testsúlya legalább 50 kilogramm, nem volt B vagy C típusú sárgasága, és nincs semmilyen krónikus betegsége.

(mmi)