Mivel a koronavírus okozta járványhelyzet miatt elmarad az utóbbi évek egyik legkedveltebb nemzetközi nyári alkotóbora, az „Értjük egymást – Rozumieme si – Ne intelegem”, ezért a kassai Rovás Alkotóközösség „e Telep“ elnevezés alatt egy virtuális művésztelep indítását hirdette meg.
A kezdeményezés iránt érdeklődő művészeket olyan művésztelepi részvételre kérik, amely egyszerre zajlik az otthoni térben és a világhálón. Hogy mit kell ez alatt érteni? Nos, ki-ki otthon a saját műtermében alkot és hetente egyszer, csütörtökön az internetre feltölti a fotókat a készülő alkotásokról, amelyekhez a Rovás Akadémia Facebook csoportjában hozzászólnak, elemzéseket és értelmezéseket fogalmaznak meg. Az alapelv az, hogy a megszólított képzőművészek, ha vállalják a részvételt, a saját műtermeikben hoznak létre 3-4 /esetleg több/ alkotást. Augusztus végéig hetente egyszer, mindig csütörtökön /folyamatosan a nap folyamán/ feltöltik az alkotásaik aktuális állapotáról szóló fotókat a Facebook Rovás Akadémia csoportjába (https://www.facebook.com/groups/215634765200113/)
Először az ötletekkel és a vázlatokkal kezdenek, ezekről beszélgetnek (kommentekben). Ezáltal a facebookos baráti kör előtt is megjelenik az egész bejegyzés. Természetesen ők is hozzászólhatnak, ettől lesz élővé és dinamikussá az akarásuk, és valahányszor hozzászól valaki valamit – újra legfelülre kerül a közös alkotótevékenységük az illető idővonalán. A hozzászólást különböző baráti körök látják és kerülhetnek termékeny konfrontációba egymással.

„eTelep”
kezdés: július 20-tól

téma: “Együvé…”
technika: szabad
méret: nem korlátozott
közeg: a résztvevő művész saját műterme, valamint a Facebook (https://www.facebook.com/groups/215634765200113/)

Az alkotásokat a MKE Tihanyi Művésztelepén (augusztus 10-16.) és a Rovás Alkotóközösség Löffler Művésztelepén (Kassa / Debrőd, augusztus 31. -szeptember 6.) közösen is be lehet fejezni. Ez a felkérés egyben meghívó is mindkét művésztelepre.

Az év második felében pedig kiállítást terveznek Kassán, jövőre pedig Rozsnyón, Komáromban, Dunaszerdahelyen és Budapesten.

/sz/