A múlt hét péntekéig lehetett jelölteket állítani a Szlovák Alkotmánybíróság bírája poszt betöltésére. Ez a hely azért szabadult fel, mert Mojmír Mamojka lemondott tisztségéről, és május végén távozott a taláros testületből.

A kassai székhelyű Szlovák Alkotmánybíróság megüresedett bírói tisztségének betöltésére a megadott határidőig kilenc jelöltet állítottak, köztük két nőt. Ezek név szerint: Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Miroslav Babják, Andrea Olšovská.

A jelöltek névsorát Milan Vetrák /OĽaNO/, a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke hozta nyilvánosságra, aki azt is elmondta, hogy Irsákot Tomáš Taraba, a szélsőjobboldali ĽSNS listáján bejutott jelenleg független parlamenti képviselő jelölte (Taraba egyben a KDŽP elnöke is). Juszkó a Szlovák Tudományos Akadémia /SAV/ Állam-és Jogtudományi Intézetének a jelöltje. A Páneurópai Főiskola Jogi Kara Krošlákot és Matulníkot javasolja. Šorl a Nagyszombati Egyetem Jogi Karának a jelöltje. Jánošíkovát a Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Jogi Kara és Ján Mazák, a Szlovák Bírói Tanács elnöke jelölte a posztra. Kšeňák a Szlovák Ügyvédi Kamara, Babják pedig Ivan Fiačan, az alkotmánybíróság elnökének a jelöltje. Olšovskát Anna Zemanová /SaS/ és Jana Žitnanská /Za ľudí/ képviselők jelöltje.

A kilenc jelölt nyilvános meghallgatására a parlament szeptemberi ülésén kerül majd sor és a képviselők közülük választják ki azt a kettőt, akik közül Zuzana Čaputová államfő joga az alkotmánybírói posztra legmegfelelőbb egyén kinevezése.

/sz/