A Víz Világnapja alkalmából június 8-án a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában az idén is megrendezték azt a tanulmányi vetélkedőt, mely Vízverseny néven vált kedveltté a diákok körében. A megmérettetés célja elsősorban a gyerekek érdeklődésének felkeltése a természettudományi tantárgyak és a környezetvédelem iránt, valamint mindazon ismeretek bővítése, melyeket a természettudományi órákon elsajátítottak. A versenyen az alapiskolák 8-9. évfolyamának tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 12-14 éves tanulói vehettek részt. A versenyre ez éven nyolc háromtagú csapat jelentkezett, mégpedig:  Bodrogszerdahely, Vaján,  Királyhelmec,  Tornalja, Buzita, Nagykapos képviseletében, valamint a házigazda kassaiak 2 csapattal.

 

Az idén a „Kísérletek a konyhában” téma került feldolgozásra,  melynek során elsősorban a víz  fizikai és kémiai tulajdonságait vizsgálták. A csapatoknak 3 kísérletet kellett bemutatni, elemezni és értelmezni. Ezek a kísérletek a hétköznapon használt konyhai alapanyagokkal otthon is bármikor elvégezhetők. Mindenki nagyon érdekes, látványos és tanulságos kísérletekkel készült, ami a zsűri dolgát sem könnyítette meg.

A Márai csapata többek között bemutatta, hogyan kell  csupán egy üveg segítségével ecettel és olajjal ízesíteni a salátát, továbbá, hogy miképpen lehet két üveg, valamint csövek és doboz felhasználásával olyan készüléket fabrikálni, ami a vizet borrá varázsolja.  Azt is megtudhattuk, hogyan készíthetünk szobadekorációt csupán olaj, víz és pezsgőtabletta felhasználásával, illetve hogy vulkán akár a konyhánkban is kitörhet. Magyarázatot kaptunk arra is, miért úszik a narancs a vízen, és hogyan keveredik a hideg és a meleg víz egymással.

A verseny második felében a csapatoknak egy kvíz-kérdésekből álló feladatsort kellett megoldaniuk, melynek során érvényesíthették a természettudományi órákon a víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságairól szerzett ismereteiket.

A verseny folyamán a diákok rendhagyó módon tanulhattak fizikát a legendás Diószeghy Árpád tanár úr előadásának köszönhetően. A finom ebéd után a házigazdák bemutatták versenytársaiknak az iskolát, szaktantermeket, és arról beszélgettek, hogy mi mindennel foglalkoznak még a tanulás mellett.

A verseny végén kihirdették az eredményeket.

  1. helyezett: Vajáni Református Egyházi Alapiskola
  2. helyezett: Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
  3.  helyezett: Kassa, Márai S. Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola 8. oszt. csapata.

Az első helyezett jelképesen egy kancsó vizet vihetett haza, emellett mindenki oklevelet és könyvet kapott ajándékba.

FA
Fotók: Jakab Zsófi