A 2017. november 4-én megtartandó megyei választások iránt a Kassai Önkormányzati Kerületben is nagy az érdeklődés – legalábbis ami az elnöki tisztség betöltését és a képviselő posztok megszerzését illeti – derült ki a jelöltállítási határidő letelte után. Kassán az elnöki székre 15-en pályáznak, az 57 képviselői helyre pedig 469 – en, hatvanhattal többen, mint 2013-ban.

Újdonságnak számít, hogy ezúttal 5 évre választjuk az elnököt és a képviselőket is. Kassán biztos, hogy új elnöke lesz a megyének, ugyanis Zdenko Trebuľa – aki a Smer képviseletében 12 éven át, tehát három választási cikluson át állt a megye élén -, már korábban bejelentette, hogy az újabb megmérettetésen nem indul. Amint az ismeretes Trebuľát az MKP és a Híd is támogatta.  Kassa megyének Zacharias István személyében a most véget érő választási ciklusban MKP- és alelnöke is volt.

A Smer abban bízik, hogy tobábbra is megkapják a választók támogatását, és ezért a kassai megyeelnöki posztra az egyik legerősebb emberüket, Richard Rašit, parlamenti képviselőt, Kassa jelenlegi polgármesterét, az egykori egészségügyi minisztert javasolják. Őt támogatja a Zöldek pártja és a Magyar Közösség Pártja is.

A Most-Híd annak ellenére, hogy a kormánykoalíció tagja, most mégsem a Smer elnökjelöltjét támogatja, hanem Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere személyében saját jelöltet indít.

Az ellenzéki pártok: OĽaNO, SaS, KDH, NOVA Rastislav Trnkát indítják. A 15 elnökjelölt között csupán egy nő van, mégpedig Jarmila Tkáčová, az SNS színeiben. Rudolf Botkát  a Nový parlament, Jozef Červeńákot a Rómska iniciatíva, Olivér Petriket a Jednota baloldali párt, Lukáš Sisákot Szlovákia Kommunista Pártja, Ján Strukát a Modern Szlovákia Pártja, Štefán Surmáneket Kotleba a Mi Szlovákiánk Néppártja és Adam Šepetkát a Függetlenség és Egység Pártja indítja.

Négy független is indul: Róbert Bačinský, Jozef Bobík, Jaroslav Džunko és Vladislav Stanko.

 469-en az 57 képviselői helyre

A Kassa megyei önkormányzat 57 új képviselőjét 2017. november 4-én 11 választási körzetben választják meg. Hogy melyik körzetből hány képviselőt választhatnak, ezt a lakosság számaránya szerint határozza meg a törvény.

A Kassai I-es körzetből az 5 mandátumért 52 –en, a II-es körzetben 6 helyért 46-an, a III-asban 2-ért 14-en, míg a IV. körzetben 4 képviselői helyért 36-an  mérettetik meg magukat.

A Kassa-környéki járásból a 8 mandátum elnyeréséért 66 jelölt versenyez. A legnépesebb versengés a Nagymihályi járásban lesz, ahol 74 jelöltből kell kiválasztani a 8 legeredményesebbet. A Tőketerebesi járásban 7 képviselőt választhatnak a 69 jelöltből.  A Rozsnyói járásban  az öt helyért 41-en indulnak. A Gölnici választókörzetben 2 helyért 17-en, a Szobránciban szintén 2 helyért 15-en, Iglón 7 helyért 39-en küzdenek meg a választók szavazataiért.

/szasz/