Zuzana Čaputová köztársasági elnöknő védnöksége alatt  az Edutus Egyetem és a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvány 2023. június 6-án Kassán a Kaszárnya Kultúrparkban rendezi meg a Word Robot Olympiad elnevezésű nemzetközi robotépítő és programozási verseny szlovákiai döntőjét, melyben negyven csapatban több mint száz fiatal méri össze tudását. 

A versenyen 8-19 év közötti fiatalok vehetnek részt négy kategóriában (RoboMission, Future Innovators, Future Engineers, RoboSports) és három korosztályban. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO Mindstorms EV3, LEGO Mindstorms Robot inventor vagy LEGO Spike Prime elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett.

A World Robot Olympiad (WRO) egy nemzetközi robotépítési és programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A felkészülés alatt a 2-3 fős csapatok egy csapatvezető segítségével közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyeken az előzetesen megszerzett tudás alapján a csapattagoknak egyedül kell megoldani a pályákon a feladatokat.

A World Robot Olympiad robotépítési és programozási verseny országos döntőjében magyar csapatok is lesznek. A Kassai ipari, a Királyhelmeci gimnázium, a Somorjai gimnázium , a Pozsonyi Duna utcai iskola valamint a Vezekényi alapiskola diákjai szeretnének az élmezőnyben végezni.

/sz/