Kortárs művészetünk egyik kiemelkedő egyénisége, a Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző, költő – Szarka Tamás rövidesen Kassán koncertezik. 2021.szeptember 21-én a Szent Erzsébet – székesegyházban, a kassai dómban hallgathatjuk meg a Missa Missio elnevezésű mise-koncertjét. 

E korszakalkotó, szakrális remekmű 2020-ban született meg a katolikus keresztény kultúrától inspirálva, bevallottan úgy, hogy a szerző a hit erejével szeretné növelni a magyar emberek, családok, értékrendjét, rámutatva arra, hogy mennyire fontos ápolni a kereszténységet, ami napjainkban az egyik legüldözöttebb vallás a világon. A Missa Missio a hazájuktól elszakított magyaroknak is szól, összetartásra és a nemzetükhöz való ragaszkodásra bíztatva őket.

Ezt a zeneművet 2020-ban a világjárvány ellenére három helyszínen mutatták be: Mezőörsön, Mosonmagyaróváron és a Budapesti Szent István-bazilikában. Mindhárom helyszínen teltházas közönségnek. De nem csak Magyarországon halhatta eddig a nagyérdemű. 2021-ben A NEMZETI ÚJRAKEZDÉS ÉVÉBEN a határon túli területek ikonikus történelmi templomai: a pozsonyi Koronázó templom, a deáki katolikus templom és a prágai Szent Miklós temploma fogadta a grandiózus Missa Missiót.

Szarka Tamás 40 éves pályafutása során már több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, négy nagykoncertet pedig a Budapest Arénában. Többek között koncertezett a Grammy-díjas Al di Meolával, a Harlem Gospellel, a méltón világhírű Miklósa Erikával. Mind ezek mellet közel félezer dal zeneszerzője és szövegírója. Szarka Tamás kassai közönségével legutóbb 2015 decemberében a Mendika koncerten találkozott, akkor is a dóm gótikus falai között. Most a magyarok egyik legfontosabb templomi művével a Missa Missio misével jön hozzánk.

/eszt/