Ferenc pápa mai kassai látogatását a zömében roma lakosságú Luník IX-es lakótelepen kezdte, ahol beszédében az egymás iránti  hitbéli szereteten alapuló törődésről szólott a hallgatói sokasághoz, a nehezebb sorsban élőket is a Jézusi példák követésére ösztönözve. Minderre pedig azután került sor mielőtt meghallgatta egy fiatal roma házaspár köszöntését, akik itt nőttek fel és az anyukából pedagógus lett. A szentatya beszéde után mindenki a saját nyelvén mondta el a Miatyánkot.

A pápa beszédét Kassa Fő utcájának elején, a tudományos könyvtár előtti téren levő szabadtéri színpadon felszerelt kivetítőról is élő közvetítésben hallgatták az arra sétálók.

Ferenc pápa kassai látogatásának második fontos programpontja a fiatalokkal való találkozása volt, melyre késő délután a Lokomotíva stadionban került sor. A pápa a szokásához híven itt is tett egy kört és pápamobiljából köszöntötte az őt váró több, mint húszezer fiatalt. A szentatya a kör végén egy gyereket is az ölébe vett, megcsókolta és megáldotta. A programban ezután a fiatalok tanúságtétele, a szentatyával folytatott párbeszéd és a pápa beszéde következett. Ferenc pápa felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a valódi álmok az életről szólnak. Kihangsúlyozta, hogy a nagy álmok nem az erős autóról, a divatos öltözékről szólnak, és nem is arról a kirándulásról, amelyen azt csinálhatok, ami éppen az eszembe jut. Ne hallgassatok azokra, akik álmokról beszélnek, és ehelyett illúziókat árulnak. Ők a boldogság manipulátorai. Ennél nagyobb örömökre vagyunk teremtve. Mindenki különleges, és azért van a világon, hogy szeretve érezze magát a saját különlegességében, hogy úgy szeresen másokat, ahogyan senki sem tudja helyette – mondotta.

Kassa épített örökségének a megismerésére Frenc pápának már kevés ideje maradt, ezért a Fő utcát is csak a gépkocsija ablakából tudta megtekinteni.

A pápa kassai látogatása természetesen számos biztonsági intézkedést is megkövetelt. Ezt az arra illetékesek jól meg is szervezték, kivéve a közlekedésrendészetet. A Štúr utca például csaknem teljes hosszúságában 15 órától csaknem 19 óráig teljesen megtelt veszteglésre ítélt autókkal és a tömegközlekedést biztosítani hívatott veszteglő autóbuszokkal is. Az Aupark utáni kereszteződésen  a Dargói Hősök Lakótelepre – vagyis ahogy a köznyelvben nevezik. – a Furcsára – sem tudtak hazamenni az ott lakók, pedig amikor a Pápa a Luník IX. lakótelepen tartózkodott erre lett volna lehetőség… Félő, hogy a munkavégzés után sok vidéki dolgozó sem érte el a falujába induló autóbuszt, vonatot.

Ferenc Pápa szerdán este kassai látogatása befejezése után a kassai repülőtérről a vatikáni géppel  repült vissza Pozsonyba. 

/sz/