A Talentum Cassoviensis Alapítvány programozó csapatának kutatómunkája az idei First Lego League robotika versenyen elért sikereinek köszönhetően meghívást kapott a Global Innovation Award világdöntőre, melyre Silicon Valley-ben július 2 – 4 között kerül sor.

A kassai diákok az űrkutatás területén egy „CUL“ becenévre hallgató környezetbarát készüléket fejlesztettek ki. Ez az a „tisztítógép” az űrhajósok ruháit képes dezinfikálni UVGI ultraibolya sugárzás segítségével. A találmány hasznosságát egyeztették több szakemberrel, biológussal, tudományos kutatóval és Farkas Bertalan űrhajóssal is, aki elmondta, hogy amikor ő járt az űrben, akkor a szennyest kapszulákba csomagolva egyszerűen kidobták és valószínűleg azóta is kering az űrben.

San Jose-ban a világ legjobbjaival kell versenyezniük és szakavatott zsűri fogja elbírálni a készülék hasznosságát.

„A versenyt megelőző hét folyamán több amerikai csúcsszakember foglakozott velünk, akiket szervezők a mi mentorálásunkra kértek fel. Szembesültünk azzal a piacorientált szemlélettel, ami valljuk be, számunkra egy kicsit ismeretlen, hiszen eddig főleg a technikai részletek kidolgozására összpontosítottunk.Nagy iskola lesz számunkra ez a verseny.” – mondta, Hanesz Angelika a Talentum csapatának mentora.

A három fiú egy animációs filmet is készített „CUL“ népszerűsítésére, amire érdemes szavazni, hiszen ez is hozzájárul az csapat eredményéhez. A szavazás a „CUL“ projektre itt érhető el.

Hanesz Z.