A Szlovák Köztársaság kassai Alkotmánybírósága munkájának hatékonyságát nagyban fékezi, hogy a taláros testület nem a meghatározott számú alkotmánybíróval rendelkezik. A probléma abból adódott, hogy a parlament által erre a tisztségre jelölt egyének közül Andrej Kiska köztársasági elnök öt személyt szakmailag alkalmatlannak tartott, ezért nem adta beleegyezését a kinevezésükhöz.

A kialakult helyzetet a  kormány szerette volna megoldani, ezért Ladislav Lajčák külügyminiszter 2016. november 7-ére munkalátogatásra Pozsonyba hívta Gianni Buqicchiot, a Velencei Bizottság elnökét, aki informális találkozón vett részt Andrej Kiska köztársasági elnökkel és Ivetta Macejkovával, a Szlovák Alkormánybíróság elnöknőjével. Mivel ennek a találkozónak  pusztán a tájékoztatás volt a témája, ezért 2016. december 8-án keltezett levelében Andrej Kiska köztársasági elnök hivatalosan is a Velencei Bizottság szakmai ajánlását kérte a vitatott ügyben.

Nos, a Velencei Bizottság a 2017. marcius 10-én megtartott 110. plenáris ülésén ebben a kérdésben is meghozta a határozatát. A Szlovákiában kialakult állapotot patthelyzetnek nevezik, amit azonnal meg kell oldani. Ajánlásukban azt szögezik le, hogy a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam szempontjából az alkotmánybíróság zavarmentes, folyamatos munkájának biztosítása rendkívül fontos, ezért az alkotmánybírák kinevezésének felfüggesztése nagyon nyugtalanító probléma. A Velencei Bizottság ezért egyebek mellett leszögezi, Szlovákia Alkotmánybíróságának kell végérvényes hatállyal eldöntenie, hogy az állami szervek Szlovákia alkotmánytörvényének szellemében cselekedtek-e? Szlovákia Alkotmánybírósága az a szerv, mely Szlovákia alkotmányügyi kérdéseiben – végső soron a köztársasági elnökkel kialakult alkotmányos vitában is a végső döntést meghozza –  szögezik le a Velencei Bizottság javaslatában.

/szasz/