A vidék jövőjéről – a jövő vidékjéről cseréltek nézeteket annak a szakmai találkozónak a résztvevői, melyet a Magyar Nemzeti Kereskedőház Kassai Irodája és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás rendezett Kassán a Teledom tanácstermében.

Az eszmecsere résztvevőit Haraszti Attila, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja köszöntötte, aki beszédében arra a jelenségre hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy ez idő tájt sok fiatal külföldre megy munkalehetőséget keresni és tanulni, de őket itthon hathatósan újra helyzetbe hozni csak azzal lehet majd, ha az agráriumban rejlő lehetőségeket és a vidékfejlesztés jó stratégiáját az itthoniak sikerre viszik.

Portálunknak nyilatkozva Varga Péter, a felvidéki Gazda Polgári Társulás elnöke is azt erősítette meg, hogy a szlovákiai agrárium teljesítménye messze alul marad a térség kínálta lehetőségeken belül. Mint mondotta, oda jutottunk, hogy Szlovákia önellátottsága mezőgazdasági termékekből mára 37 százalék alá süllyedt. Hibának tartja, hogy még mindig csak a primőr árút vagyunk képesek exportálni, hiányzik a hozzá adott érték, nem támogatják nálunk a feldolgozó ipar létesítését. Szerinte állami támogatásra volna szükség ebben az ágazatban. A mezőgazdaság támogatottságát nézve a V4-ek országai között is sereghajtóak vagyunk, mert az állami támogatásból nálunk csak 70 cent jut egy hektár mezőgazdasági termelésre – és itt most nem az európai uniós támogatásról van szó – húzta alá erőteljesen az elnök, példaként felhozva, hogy vannak olyan országok, ahol az egy hektárnyi mezőgazdasági termelés támogatásához 75 eurót ad az állam.

Mihók Gábor a Magyar Nemzeti Kereskedőház Kassai Irodájának vezetője elmondta, hogy ezt a találkozót a helyzetmeghatározáson túl azzal a szándékkal rendezték, hogy a mezőgazdaságban működő vállalkozások képviselői megismerkedjenek egymással, ami az első lépés a kölcsönös és sikeres együttműködés kialakításához. Mind e mellett Begala Erika, a Kassai Megyei Hivatal munkatársa bemutatta a Via Carpatia EGTC által meghirdetett Kisprojekt Alap  pályázatot, mely által a sikeres pályázók 20-tól 50 ezer euróig nyerhetnek anyagi támogatást a határon átívelő terveik megvalósítására. Alapfeltétel tehát egy szlovák és egy magyar partner szervezet. Elmondta továbbá azt is, hogy az első prioritás tengely keretein belül négy témakörben lehet pályázni: természet, kultúra, sport és turizmus. Támogathatunk kisebb infrastrukturális beruházásokat is. Például: amfiteátrumokat lehet felújítani, kerékpárutakat kijelölni, illetve táborokat szervezni és eseményeket megszervezni. A negyedik prioritás tengely keretén belül különféle stratégiákat lehet elkészíteni, brosúrákat, dévédéket publikálni. Támogatják például az iskolák közötti együttműködés növelését és egyebek mellett a helyi médiákat is. Az érdeklődők ezzel kapcsolatosan bővebb információkat a következő címen szerezhetnek: www.viacarpatia-spe.eu

/szasz/