Az ezerkilencszázas évek első két évtizedében Kassán igen pezsgő kulturális és szellemi élet bontakozott ki, aminek egyik fő helyszíne a színház volt. Az ott és a körülötte zajló eseményekről hű képet a Kassai Színházi Ujság nyújtott. A Kassai Tudományos Könyvtár birtokában megőrzött lapszámokból inspirációt nyerve ezért tervezte meg Eleonóra Blašková azt a vándorkiállítást, ami a Kassai bohém társaság a Kassai Színházi Ujság hasábjain címen már a kolozsvári könyvhéten Romániában, legutóbb pedig a lengyelországi Rzeszowban megrendezett nemzetközi színházi fesztiválon is nagy érdeklődéssel fogadtak.

A Kassai Színházi Újság érdeklődésének egyik fő tárgya a Kassán 1902–1913 között működött Komjáthy-féle és az 1914–1923 között működött Faragó Ödön vezette színtársulatok voltak. Tudnunk kell – szögezte le Eleonóra Blašková, hogy a (Kassai) Szinházi Ujság cikkei arról tanúskodnak, milyen élénk, a társasági élet részét képező  művészeti és színházi élet volt Kassán a 20. század elején. A kassai színház számos neves színész és énekes pályakezdésének helyszíne volt Ezek a művészek itt szereztek tapasztalatot, bár a nagy lexikonok „vidéki“ működésüket általában nem jegyzik. A lap egy művészeti együttes formálódásáról ad képet, egyúttal kihívást jelent a színházelméleti és színháztörténeti szakembereknek, irodalomtörténészeknek és biográfusoknak, hogy a jövőben jobban kiaknázzák és kritikailag értékeljék a lap írásait.

 

A szlovák, magyar és angol nyelven feliratozott kiállítás legújabb színhelye Miskolc lesz. A Miskolci Színészmúzeumban 2019. január 24-én nyitják meg ezt a tárlatot, melyen jelen lesz a Kassai Színházi Ujság kiadójának és főszerkesztőjének dr. Kemenczky Kálmánnak a ma már Magyarországon élő fia is, aki élőszóval emlékezik meg az édesapjáról. Jó lenne, ha ezen az eseményen Kassáról is minél többen ott lennénk!

/szasz/