„Mechanizálódó korunk olyan úton halad, amelynek végén az ember géppé válik. Ettől csak az ének szelleme véd meg. (Kodály Zoltán)

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola három kórusa – a Csengettyű Gyermekkórus, a Leánykar, valamint az Ifjúsági Vegyeskar az idén is részt vett az Éneklő Ifjúság- kórusok, énekegyüttesek fesztiválján Egerben, melyen a régió kórusai, kamarazenekarai, énekes és hangszeres szólistái, valamint az alapfokú művészeti iskolák növendékei szerepeltek. A kórustalálkozó 1934-től napjainkig az énekkarok legrangosabb, évente ismétlődő szakmai bemutatója, ahol neves karnagyokból álló szakmai zsűri értékeli az együttesek műsorát. A fesztiválnak az a célja, hogy az ifjúsági énekkarok és kamarazenekarok sikeres munkájának széles nyilvánosságot teremtsen és bemutassa a magyar zenekultúra értékes hagyományait.

A Fesztivál felmenő rendszerű. A jelentkezők kérhetik a KÓTA minősítését, ahol Arany – Ezüst – Bronz –„Arany Diploma”, „Az Év Kórusa” fokozatok érhetők el. A Ferencei Andrea és a Kekeňák Szilvia vezette kassai kórusok nagy sikert arattak, kiemelkedtek a mezőnyből és kivívták a szakmai zsűri elismerését is. A Csengettyű Gyermekkórus és az  Ifjúsági Vegyeskar Aranysávos minősítést nyert Diplomával.  A Leánykar Aranysávos minősítést harcolt ki. Ezen kívül a Csengettyű Gyermekkórus az „Év kórusa“lett. Sok szeretettel gratulálunk a bravúros eredményekhez. A Máraisok ismét örebbítették az iskola hírnevét.

 A kassaiak pár napon belül Belgiumban képviselik Felvidéket az egyik legrangosabb európai kórusversenyen.  Az egri megmérettetés kiváló ugródeszka és „behangolás“volt.

Sok szeretettel gratulálunk a bravúros eredményekhez, valamint sikeres belgiumi versengést kívánunk!

Tóth Mónika
Fotók: Szabó Anita