Nincs könnyű helyzetben Rastislav Trnka a Kassa megyei önkormányzat elnöke. Az ellenzék a képviselőtestület mai ülésén is igyekezett sok borsot törni az orra alá. A 2018-as évre szóló költségvetési tervezetet a képviselők 46 igennel, ellenszavazat nélkül és 10 tartózkodás mellett ugyan megszavazták, de annyi változtatást eszközöltek benne, hogy az elnök csak akkor lesz hajlandó aláírni, ha azt a szakmai analízis után a szakértők is ajánlani fogják neki.  A képviselőtestület által jóváhagyott költségvetés a megye számára 236,5 millió euró felhasználására ad lehetőséget ez év folyamán. A költségvetés nem kiegyenlített, mert a tervezett kiadások 18 millió euróval nagyobbak a tervezett bevételnél. A képviselők megszavazták, hogy a hiányzó összegre banki kölcsönt vegyen fel a megye. Az eladósodásuk így majd 28,36 százalékra nő, ami nem vészes, hiszen az önkormányzatok engedélyezett eladósodási határértékét 60 százalékban szabták meg. A felvett kölcsönt a megye elsősorban az  európai uniós források által támogatott projektek társfinanszírozására fogja fordítani, tehát iskolák és egészségügyi létesítmények fejlesztésére.

Harmadik nekifutásra Renáta Lenártovának, Kassa főpolgármester helyettesének ma sikerült a megyei közgyűlésen szavazati többséggel megszereznie a megye egészségügyi bizottsága elnöki tisztségét. Az ellenzéki Smer-SD képviselői klubjának elnökeként  30 voksot kapott, míg Iveta Fulková az SaS képviselőjeként csak 26-ot.  Az előző két választáskor még mindketten  egyforma szavazatot értek el, tehát akkor  a megmérettetés döntetlennel végződött. Persze koránt sem biztos, hogy most már az egészségügyi bizottság is munkához láthat, ugyanis Rastislav Trnka megyeelnök  még az ülés alatt kijelentette, nem írja alá azt a határozatot, ami Lenártovát helyezi ebbe a tisztségbe.

Renáta Lenártová erre reagálva azt közölte, hogy tíz napot ad az elnöknek, hogy aláírja a képviselőtestület  határozatát. Ha nem tesz így, az ügyet a bíróságra adja.

/szasz/