Kassán mindig is éltek és alkottak olyan emberek, akik tudásukkal, szorgalmukkal nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítményre voltak képesek. A Košice:dnes Médiaház és a KISS Rádió az Év Kassai Embere ankét meghirdetése mellett – melyben az olvasók, illetve a rádióhallgatók szavazatai döntenek a cím odaítéléséről – egy másik megmérettetést is meghirdetett, még pedig azt, hogy az adott évben ki léphet a Dicsőség Termébe. A jelöltek közül itt viszont egy szakmai bírálóbizottság választja ki a legérdemesebb egyént.

Ezúttal a 9 jelölt közül a megtisztelő címet Dusza János professzor, a Szlovák Tudományos Akadémia Kassai Anyagkutató intézetének tudósa, a SAV PROMATECH tudományos kutatóközpont igazgatója kapta. Személyét a díjra Pavol Sovák professzor, a P.J. Šafárik Egyetem rektora javasolta.

A sajógömöri születésű Dusza János a tornaljai magyar gimnáziumban érettségizett, majd a budapesti ELTE TTK-a fizika szakán szerzett oklevelet, 1976-ban. Ezt követően kutatómunkáját a Szlovák Tudományos Akadémia Anyagszerkezeti Kutatóintézetében kezdte meg Kassán, ahol immár 42 éve szakterülete az anyagtudomány, a modern kerámiák lettek. Nemzetközileg is felfigyeltető eredményeket a szilicium nitrid alapanyagú kerámiák, kerámia kompozitok/nanokompozitok, rétegzett kerámiák és kerámia bevonatok anyagszerkezeti és mechanikai tulajdonságainak kutatásában ért el. Több mint 300 tudományos publikáció szerzője, illetve társszerzője. 2005-ben a Szlovák Tudományos Akadémia neki adományozta az Év tudósa címet, 2008-ban ennek az intézménynek a kitüntetését vehette át, majd 2009-ben az Év tudósa ismét ő lett. 2014-ben Magyarország Gábor Dénes-díjjal tüntette ki. A díjat az anyagtudomány, kutatás és fejlesztés, valamint a technológiai transzfer rendszerekhez kapcsolódó infrastruktúra kiépítése és az európai kutatási térségbe történő integrációja során, a Visegrádi országokkal együttműködve végezett sikeres munkájáért ítéltek neki oda, elismervén ezzel egyúttal a publikációs és oktatói tevékenységét is.

Itt jegyezzük meg, hogy Dusza János 2010- től az Óbudai Egyetemnek is a vendégprofesszora, mint ahogy tiszteletbeli professzorává választotta Kínában a Xi`an Northweztern Polytechnical Egyetem is. Szervezeti tagként Európa és a világ több intézménye is jegyzi. Egyebek mellett az Amerikai Kerámiai Egyesület, az Európai Szabványügyi Bizottság, az Európai Szerkezetintegritási Társaság  TC – melyen belül a Ceramics részleg elnöki tisztségével is megbízták.

Számunkra mind ezek mellett természetesen az is nagyon fontos, hogy Dusza János professzor mindig is fontosnak tartotta, hogy egyengesse és támogassa a szlovákiai magyar tudóstársadalom megerősödését. Sok elfoglaltsága mellett 2013-ban ezért érezte úgy, hogy a felkérésnek eleget téve elvállalta a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács elnöki tisztségét, amit 2017 végéig becsülettel be is töltött.

Dusza János professzor kassai kitüntető címéhez portálunk olvasói nevében is gratulálunk!

Szaszák Gy.