A tűzoltóknak csak késő délutánra sikerült eloltaniuk azt a tüzet melynek lángjai tegnap tíz óra után csaptak fel Kassa óvárosában, a Szlovák Vasúttársaság tulajdonában lévő műemlékvédelem alatt álló szecessziós elemekkel ötvözött neobarokk épületének tetőszerkezetéből – abból az épületből, melyet a múlt év októberétől az adóhivatal bérel.

Az épület felújítását a tulajdonos 2016-ban kezdte el. A rekonstrukcióra eddig több, mint 7,2 millió eurót fordítottak. Már a tetőtér befejezési munkálatainál tartottak, amikor tegnap a tűz váratlanul lángra lobbant és az egész tető több, mint egyharmadát megsemmisítette és a padlásteret is megrongálta.

A tűz keletkezésének okát a belügyminisztérium specialistái vizsgálják. Folyamatban van a károk felmérése is. Mivel az adóhivatal irodái az épület első és második emeletén vannak, ezekben nem esett kár. A mintegy 160 dolgozót a tűz észlelése után azonnal biztonságos helyre terelték. Az adóhivatal archívuma is védett helyen, az alagsorban van elhelyezve, így ezt sem érte semmi károsodás.  A tűzeset miatt az adóhivatal ma zárva tart, de holnaptól már fogadják az ügyfeleket.

/szasz, fot.b.z./