A múlt hét végén – péntek este – ünnepélyes keretek között nyitották meg Kassán a nemzetközi mozgófilmes szemlét, a 27. Art Film Fest-et. A rendezvény fő színhelyére, a Műcsarnokba most is vörös szőnyegen érkeztek a vendégek, de már az esernyőket is elő kellett venni, mert megeredtek az égi csatornák, mintha szolidaritásból előre jelezték volna, hogy a rendkívüli forró napok után maga az egy hetes fesztivál is hűsítően hat majd a nézőkre. Milan Lasica, az Art Film Fest elnöke megnyitó beszédében hálásan szögezte le, hogy otthonra talált ez a rendezvény Kassán és felszólított mindenkit, hogy jöjjenek a moziba, mert 120 remek filmalkotást tekinthetnek meg.

A megnyitón jelen volt Rudolf Schuster, Szlovákia korábbi köztársasági elnöke is, akinek szívügye volt, hogy Kassára kerüljön ez a szemle. Portálunknak magyarul nyilatkozva megelégedéssel szögezte le: „Sok ember van itt, akik szeretik a filmeket. Nagy különbség van aközött, ha a moziba ötven helyett kétszázan-háromszázan jönnek el. Kassa mindig is a mozi otthona volt és lesz!“

A kassai filmszemle a világ legújabb filmtermésének a javát igyekszik a nézők elé tárni, de a játékfilmek közül az idén 12 alkotást a versenyfilmek kategóriájába is besoroltak. Hogy melyik film nyeri el a Modrýanjel, vagyis a Kék angyal díjat, arról egy öt tagú nemzetközi szakmai zsűri dönt, akik már munkához is láttak. Közöttük van Bandor Éva a komáromi Jókai Színház színművésznője is, aki már több filmben is kiváló alakításokat nyújtott.

Bandor Éva a komáromi Jókai Színház színművésznője

„Az a megtisztelő feladat ért, hogy zsűriként vehetek részt ezen a filmfeszten. Eddig is nagy előszeretettel jártam ide filmeket nézni. Tavaly azt hiszem három nap alatt vagy hét filmet megnéztem, mert imádom a mozit!Ebben az évben, mikor megkaptam a felkérést az Art Film Fest-től, akkor nagyon megörültem – és nagyon boldog voltam, hogy el tudtam vállalni, és el tudtam szakadni a színháztól erre az egy hétre – mert tulajdonképpen egy hétig itt kell lenni, és megnézni 12 filmet – nyilatkozta a portálunknak.

Panagiotis Kotzathanasis görög-, Dina Pokrajac horvát filmkritikussal, Mohamed-Ali Talebi iráni-, illetve Ivan Fíla cseh filmrendezővel Bandor Éva elsőként a Menekülés Rakkából című franci versenyfilmet tekintette meg, ami a verseny fő témájaként meghatározott migrációról készült.

Bandor Éva: Az összes film ennek a migrációs problémának az égisze alatt zajlik. Tematikusan mindegyik film ehhez a dologhoz kapcsolódik, ehhez a súlyos problémához. Azt hiszem arra most nem fogok kitérni, hogy miről szólt ez a film, de konkrétan egy anya szökése a fiával, akik Franciaországban élnek, és mennek Szíriába – és úgy találják, hogy nem szeretnének ott maradni . Vissza akarnak jönni Franciaországba. Nekem, mint anyának látni azt, hogy pár éves gyerekkel oda-vissza menekülnek  – nem egy könnyű történet, megrázóan elgondolkodtató.

A 27. Art Film Festhez sok kísérő rendezvény is tartozik, melyeken filmszínészekkel, rendezőkkel találkozhatnak a nézők, autogramot kérhetnek tőlük. Kassára érkezik Mudruczó Kornél magyar filmrendező is, akit ezen a fesztiválon az Arany Kamera -díjjal tüntetik ki. Ennek kapcsán mutatják be a filmfesztiválon a Fehér Isten és a Jupiter holdja című két alkotását. Az előbbi a 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon megnyerte  az Un Certain Regard kategória fődíját.

Szaszák Gy.