1369 óta Kassa történetében május 7 igen fontos dátum, Nagy Lajos királyunk ugyanis ezen a napon címert adományozott a városnak. Az eseménynek jelentőségét növelte az is, hogy Európában a városok közül elsőként Kassa kapott címert.

650 év után e királyi gesztusra emlékezvén a 25. Kassai Napokon Jaroslav Polaček főpolgármester a történelmi városháza Fő utcai homlokzati falán – Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének, valamint Ladislav Vrtel, a Szlovák Heraldikai Bizottság elnökének jelenlétében – ma ünnepélyes keretek között egy magyar-, szlovák-, angol- és francia nyelvű emléktáblát avatott fel, melyen az a címerpajzs látható, amit Nagy Lajos magyar király adományozott Kassának és ami mindmáig a fő alkotóeleme a város címerének.

Az emléktábla felavatása után a régi városháza nagytermében Kassa város és a főpolgármester legmagasabb szintű kitüntetéseinek átadására került sor. A kassai magyarok számára külön öröm, hogy Kassa város díjával tüntették ki Hanesz Angelika informatikus tanárnőt, a TalentumSAP robotikai csoport mentorát, akit csapatával a világ legjobbjai között tartanak számon. Több évtizedes kulturális ténykedése elismeréseként a Csemadok Kassa Városi Választmánya is ezt a kitüntetést kapta. Sokolné Gönnert Júlia pedig közhasznú munkája elismeréseként Főpolgármesteri díjban részesült.

/sz/