Maskarások, bolondok,

Rázzátok a kolompot

Takarodjon el a tél

Örvendezzen, aki él!

A farsang a télűzés és a tavaszvárás ideje, ilyenkor helye van a mókának, a kacagásnak, a bolondozásnak. Nem csoda hát, hogy farsangkor a mi iskolánkban – a Máraiban is egy kicsit a feje tetejére áll a világ, sok minden komolytalanság megengedett, ami egyébként nem. 

cof

A pedagógusok a gyerekekkel beszélgetnek a farsangról, felelevenítik a hagyományokat, az ünnepélyes fehér téli díszítés helyett színes, mókás díszekbe öltöztetik a folyosókat és a tantermeket. A gyerekek kedvenc időszaka a farsang, mert ilyenkor előtérbe kerülnek a tréfás mesék, a versek, a népi gyermekjátékok. Ilyenkor szerepet kapnak a gyerekhangszerek is, de sok minden más is, amivel zajt lehet csapni, és a gyerekek nagy élvezettel használják is őket.

cof

A farsangi vígságok kicsúcsosodása az álarcosbál, amire a márais kisdiákok is a legnagyobb izgalommal készültek. Most csillogtathatta meg igazán mindenki a fantáziáját és kreativitását, hiszen nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy az ember valaki más bőrébe tudjon bújni. Készültek az ötletesnél ötletesebb jelmezek és álarcok a gyerekek saját keze által, de azért természetesen nagyon sokuknak a szülők is besegítettek. Akinek ilyen lehetősége nem volt, az a jelmezkölcsönzőből kölcsönzött jelmezben jelent meg a farsangi bálon, ami jelen esetben mindenkinek a saját osztálytermét jelentette. Láthattunk köztük különböző szuperhősöket, királykisasszonyokat, cowboyokat, indiánokat és mindenféle mesefigurákat.

A negyedikes lányok még egy modern tánckoreográfiát is betanultak, amelyet minden osztályban elő is adtak. Nagy volt a dínomdánom, a szülők derekasan kitettek magukért és ellátták csemetéiket mindenféle finomsággal, hogy a fáradalmas buliban semmiből ne szenvedjenek hiányt.

cof

A farsangi bál nemcsak tánccal telt, de a gyerekek részt vehettek különböző játékokban és vetélkedőkben is, mint például limbó, lambada, seprűs tánc, forró krumpli és hasonlók. Az egyes versenyszámok nyertesei jutalmat kaptak, de a legnagyobb izgalmat mégis a tombolahúzás jelentette, aminek befejeztével a vendégsereg lassan széledni kezdett. ki nyereménnyel, ki anélkül, de mindenki jókedvűen és mosolyogva tért haza és szívesen fog emlékezni erre a covid-karanténos, de azért vidám farsangra.

Tóth M.