A víz, a zene és a látvány egyedi összhangja adja mindazoknak azt a lenyűgöző érzést, akik Kassa óvárosában a Szent Erzsébet-dóm és az Állami Színház közötti parkban 1986-ban létesített szökőkút előtt megállnak, vagy a padokra ülve élvezik a szemük elé táruló csodát – írtuk portálunkon 2006-ban, amikor legutóbb felújították ezt a zenélő szőkőkutat. 

Akkortól kezdve ez a szökőkút nyáron már nem csak a saját zenéjére reagált, hanem minden órában a szomszédságában felállított harangjáték ritmusára is működésbe lépett. A 22 harang különben a 22 városrészt szimbolizálja, összesen közel 1,5 tonna súlyúak, és fa alakban vannak elhelyezve. Persze ez a szökőkút nemcsak a harangjáték dallamaira reagál, hanem a szomszédos Nemzeti Színház élő zenéjére is működésbe lép. A zenélő szökőkút felépítésének szerves része az a 750 darab speciális fúvóka, amely a vizet 19 méteres magasságba löveli fel, és az esti órákban a vizuális hatást fokozza a gépi vezérlésű ötféle színű világitás. 

Mivel ezek közül az utóbbi időben minden már nem működött az eredeti módon, ezért Kassa városa és a Kelet-szlovákiai Vasmű fogott össze annak érdekében, hogy ismét teljes pompájában működőképessé tegyék ezt a zenélő szökőkutat. A felújítási munkáltok költsége 1,7 millió euróba fog kerülni. A vasmű 1 millió eurót ad erre a célra, a többit a városnak kell fedeznie. Az erről szóló szerződést Kassa legnagyobb iparvállalata a U.S.Steel Košice elnöke – James Bruno, valamint Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere már alá is írták.

/sz/