„A természet hatalmas, az ember parányi, ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel…” (Dr. Szent-Györgyi Albert)

Április 22-e a Föld Napja. Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.  Földünk jövője senki számára nem lehet közömbös, a további sorsa a mi kezünkben van.

Mint minden éven, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tanulói is megemlékeztek erről a jelentős természetvédelmi világnapról. Az iskola azért fordít nagy gondot a természetvédelemre, mert kisiskolás korban alapozódik meg a gyerekek természetszemlélete és a természethez való viszonya.

Ebből az alkalomból az alsó tagozatosok ellátogattak a Kelet-szlovákiai Múzeumba, ahol színes földnapi programsorozat várta őket. Először megtekintettek egy tanulságos kiállítást a madárvonulásról, melyben megismerhették a madarak vándorlási útvonalát. Információkat szerezhettek a megfigyelő állomások tevékenységéről, a madarak jelöléséről – gyűrűzéséről, sőt megsaccolhatták az egyes egyedek súlyát is. Majd egy szenzitív környezeti játékot játszottak, mely a természetben megtalálható tárgyak megfigyelésén alapszik. Az „érzékelések dobozában” mindenki kitapogatott egy tárgyat, melyről ki kellett találni, hogy mi lehet (kagyló, termések, fakéreg, madártoll). A további állomáshelyeken bővítették ismereteiket a növényvilág és a kőzetismeret területén. Megismerkedtek a gyógynövényekkel, s azok jótékony hatásaival. Majd az Öko – kvízen természettani ismereteikről adtak számot, újrahasznosítható anyagokból kitűzőt készítettek és rengeteg ügyességi játékot játszhattak.  Főleg a lányok körében volt közkedvelt az arcfestés, de legnagyobb sikere az idén is a kutyabemutatónak volt. Végezetül egy óriási fát festettek, melynek leveleire mindenki ráírhatta bolygónknak szánt jókívánságait.

A gyerekek iskolában megbeszélték a rendezvény fontosságát. Megállapították, hogy a Föld napját nemcsak 1 napon kell ünnepelni, hanem az év 365 napján kell védeni a természetet. Megfogadták, hogy védeni fogják a természetet, az egész élővilágot, s akkor épségben megmarad számunkra ez a csoda. Több osztály virágot ültetett, növénykiállítást rendeztek, természetvédelmi kvízt szervezett, és egy tanulságos természetvédelmi filmet is megtekintettek.

Tóth Mónika