A Szép Magyar Beszéd legizgalmasabb, záró részére éppen a Föld napján, április 22-én került sor.

Fedor Erika, a rendezvény háziasszonya köszöntötte a résztvevőket. Külön köszöntötte a Debreceni Egyetemről Prof. Dr. Jávor András általános rektorhelyettest és Prof. Dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettest, akik megtisztelték a rendezvényt jelenlétükkel, és mint már számos éven keresztül, az idén is a verseny résztvevői között ajándékokat, emlékkönyveket és okleveleket osztottak szét.

„Az előző versenynap folyamán minden versenyző megvillanthatta tehetségét. Bemutathatta azt, hogy mire képes egy szöveggel, mennyire jól tud szöveget értelmezni és alkotni. Megmutathatta a hallgatóságnak, a zsűritagoknak, hogy igenis vannak még fiatalok, akik művelik a magyar nyelvet és előszeretettel nyúlnak a szépirodalomhoz.” – tette hozzá Fedor Erika.

Ezután Csurkó Éva, az iskola igazgatója elmondta, hogy az intézmény megtisztelésnek vette, hogy ismét a házigazdája lehetett e rangos rendezvénynek, majd megköszönte a versenyzők, a felkészítő tanárok és a zsűri, valamint a házigazdák – a márais kollégák – lelkes és színvonalas munkáját.

Prof. Dr. Jávor András üdvözölte a verseny résztvevőit és méltatta a rendezvény fontosságát. Hozzátette: örömükre szolgál, hogy a Debreceni Egyetem könyvcsomagokkal is hozzájárulhatott a versenyzők megjutalmazásához.

Ezt követően Vörös Ottó, nyugalmazott egyetemi docens pár szó erejéig összegezte a verseny eseményeit. Hangsúlyozta, hogy egy nyelvnek nemcsak az a lényege, hogy hogyan beszélünk, hanem az is, hogyan tudjuk a másikat meghallgatni, hisz a beszéd célzottja maga a hallgató.

Konstatálta, hogy az idei verseny ugyanolyan színvonalas volt, mint a tavalyi. Ez azt jelenti, hogy ez a verseny bejárta önmagát, vagyis a versenyzők mind a négy kategóriában színvonalas teljesítményt nyújtottak. Külön kiemelte, hogy a szakközépiskolások nívósan szerepeltek az előző évekhez viszonyítva – mind számban, mind teljesítményben. Vörös Ottó elmondta, hogy Kassa méltó színhelye az országos anyanyelvi megmérettetésnek, hisz nemcsak Márai és Kazinczy városa, hanem a város a magyar színjátszás és a magyar újságírás     bölcsője is volt.

Az ünnepélyes díjkiosztást követően PaedDr. Ledneczky Gyöngyi, az Állami Pedagógiai Intézet Nemzetiségi Osztályának vezetője értékelésében elmondta, hogy az idei verseny színvonala a tavalyit is felülmúlta. A versenyzők beszédkészsége szinte a köznyelvi normát megközelítő színvonalon volt. Ugyanilyen jó volt az olvasástechnika, a szövegértés, valamint a szövegalkotás is. Az I. kategóriában szinte nem voltak olvasástechnikai gondok, ami nagy öröm, hisz ez arra vall, hogy a gyerekek sokat olvasnak.

Végül következett a nap legizgalmasabb része, az ünnepélyes díjkiosztás, melynek az eredményei a következők:

I.kategória:

 1. helyezés: Bihary Bianka – felkészítő tanára Vician Lívia

– MTNy Alapiskola és Gimnázium, Pozsony

 1. helyezés: Dórák Lara Jázmin – felkészítő tanára Vörös Mária

Vámbéry Ármin MTNy Alapiskola, Dunaszerdahely

 1. helyezés: Ádám Eszter – felkészítő tanára Tóth Mónika

Márai Sándor MTNy Gimnázium és Alapiskola, Kassa

II. kategória

1.helyezés: Andruska Emese – felkészítő tanára: Mikó Erzsébet

Juhász Gyula MTNy Alapiskola, Léva

 1. helyezés: Üveges Eszter – felkészítő tanára: Urbán Emőke

Erdélyi János MTNy Alapiskola, Nagykapos

 1. helyezés: Fekete Lujza – felkészítő tanára: Spátay Adriana

Selye János Gimnázium, Komárom

III. kategória

 1. helyezés: Bagócsi Lilla – felkészítő tanára: Spátay Adriana

Selye János Gimnázium, Komárom

 1. helyezés: Berényi Kristóf – felkészítő tanára: Bergendi Mónika

Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta

 1. helyezés: Gál Laura – felkészítő tanára: Majercsík Mária

Tompa Mihály Református Gimnázium, Rimaszombat

A kategóriában a zsűri különdíjat is osztott:

Ábel Krisztina – felkészítő tanára: Bodnár Mária,

Gimnázium Nagykapos

IV. kategória

 1. helyezés: Dobos Gyöngyi Virág – felkészítő tanára: Varga Henrietta

Műszaki Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola, Rimaszombat

 1. helyezés: Sádocky Noémi – felkészítő tanára: Csákvári Ágnes

Szakközépiskola Bátorkeszi,

 1. helyezés: Varga Nikoletta – felkészítő tanára: Tóth Ivett

Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Komárom

Gratulálunk a díjazottaknak! Elismerés illet mindenkit, aki a magyar nyelv ápolását szívügyének tekinti és tevőlegesen is hozzájárul magyar anyanyelvünk fennmaradásához a Felvidéken.

Tóth Mónika