Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából ismét találkoztak a Kárpát-medence magyar fiataljai Budapesten. A Glória Victis-en évről-évre egyre több fiatal jelenik meg. Az ünnepséget az idén több, mint hatezer ember tisztelte meg jelenlétével. A Rákóczi Szövetség által immár 24. alkalommal megrendezett eseményen mi, a kassai ipari – vagyis a Szakkay József Szakközépiskola diákjai a királyhelmeci gimnázium tanulóival közösen vettünk részt.

Az ünnepi műsor a budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetemen vette kezdetét, ott ahol 60 évvel ezelőtt az egyetemisták és a főiskolások üléseztek, ahol 16 pontba foglalták követeléseiket – és az akkori rendszerrel szembeni tiltakozásuk kifejezéseként – elindították a fáklyás felvonulást. Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956 Alapítvány elnöke idézte fel emlékbeszédében előttünk az 1956 október 22-én lezajlott eseményeket, kihangsúlyozva, hogy a diákoknak 60 évvel ezelőtt volt bátorságuk fellázadni egy tűrhetetlen rendszer ellen.

Az emlékünnepség kiemelkedő részeként a fiatalok fáklyás felvonulását az idén is megrendezték, amelyen mi is részt vettünk. A felvonulás a Műegyetemről indult. Útközben megálltunk a Forradalom Lángja emlékműnél, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere mondott  beszédet és velünk együtt tisztelgett a hősök emléke előtt. Onnan a Bem-térig vezetett az utunk. Bem József szobránál Halz József, a Rákóczi Szövetség alapítója és elnöke tartott ünnepi beszédet, ami nagyon megható volt, hiszen a saját naplójából olvasott fel részleteket, kiegészítve azokkal az autentikus visszaemlékezésekkel, hogy ő és a barátai miként élték át ezeket az eseményeket. A szobornál iskolánk nevében mi is meghatódottan, kegyeletteljes érzésekkel helyeztük el a megemlékezés virágait.