A Rákóczi Szövetség évente megemlékezik az 1956-os forradalomról a Gloria Victis programsorozat keretében. Az idén is sokszínű rendezvénnyel várták a 3000 fős határon túli középiskolás diákokat, akik közül 900 a felvidékről érkezett. A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola 12 diákja vett részt a rendezvényen.

Megérkezésünkkor hajóra szálltunk, hogy idegenvezetéssel megtekintsük a Dunáról látható budapesti nevezetességeket.  A hajó a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtt kötött ki, ahonnan az ünnepi megemlékezést követően fáklyákkal egy órás menetben a Bem József térre vonultunk. A megkoszorúzott Bem szobor melletti Külgazdasági és Külügyminisztérium épületére vetítettek forradalmi témájú képeket, miközben népzenei koncertet élvezhettünk.

Innen a MOM Kulturális Központba indultunk, hogy meghallgassuk a Bagossy Brothers Company koncertjét.

Másnap „A néma forradalom” című filmet tekintettük meg, amely egy igaz történeten alapuló játékfilm egy olyan NDK –s érettségiző osztályról, aki töri órán 2 perces néma csönddel adózott a levert 56 –os forradalom áldozatainak. Ezután vizsgálatok sora következett, a rendszer nem tűrte a szimpatizánsokat, végül kimondták a büntetést, az NDK területén belül az osztály nem tehet érettségi vizsgát. Mint ismeretes, az áttelepülés szóba sem jöhetett, ezért az egész osztály felszállva egy vonatjáratra, minden nélkül átszökött az NSZK –ba. A filmnek voltak nagyon erős pillanatai, mikor a szovjetbarát funkciós apa egy kézszorítással búcsúzhat el a másképp vélekedő, szabadelvű fiától, miközben tudta, talán soha nem látja többé egyetlen gyermekét.

A film utáni beszélgetés során tudtunk meg közelebbi részleteket a szökésről attól a 81 éves úrtól, aki az érettségiző osztály tagjainak egyike volt.  A beszélgetés rendkívüli hatású volt.

Köszönettel tartozunk a szervezőknek a gazdag programért.

Spišák Veronika