„Amelyik nemzet a múltját nem ismeri, jelenét nem értheti,  a jövőjöt meg nem teremtheti.”

 

A  történelmi munkaközösség szervezésében immár 10. alkalommal került megrendezésre  Csongrádon a Határon Túli Hagyományörző Honismereti Verseny, amibe már harmadik éve bekapcsolódtak a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola kisdiákjai is. A verseny célja, hogy a hagyományőrzés elterjedjen a diákok körében, ismerjék és őrizzék meg a népviseletünket, néprajzunkat, eszközeinket, hagyományainkat, erősítve ezzel a Kárpát-medence népeinek magyarság-tudatát, az összetartozás erejét. Az idén a harmadikosok hét fős csapata képviselte Felvidéket ezen a nemes megmérettetésen. A versenynek már sokadik éve a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola ad otthont, aminek a kitalálója és főszervezője Rostáné Hajdu Erzsébet tanárnő, az intézményi humán munkaközösség vezetője volt. A versenyen 33 csapat vett részt, amiből 8 csapat a határon túlról érkezett: Lendváról, Adáról, Óbecséről, Szabadkáról és Kassáról.

A határon túli csapatok a versenyt megelőző délutánon Losoncziné Szentandrási Erzsébet vezetésével megtekinthették Csongrád főbb nevezetességeit -többek között a Nagyboldogasszony templomot, az impozáns szecessziós stílusú Batsányi János Gimnáziumot, majd ellátogattak az ősi skanzen jellegű Belsővárosba.

Cseri Gábor alpolgármester, Balázs József tankerületi igazgató, Váradi Gáborné, a csongrádi összevont általános iskolai szervezet vezetőjének és Dr. Marjanucz László a Megyei Honismereti Egyesület elnökének ünnepi beszéde után felléptek kulturális műsorukkal a helyi iskola diákjai és a Röpülj Páva Kör asszonykórusa is.

A megmérettetésen a csapatok 5 állomáson mérték össze tudásukat, melynek témái:   hagyományörző játékok, a szoba, konyha berendezése, valamint az ételkészítés eszközei és hagyományai. Előzetes feladatként minden csapatnak egy tetszőleges témához kapcsolódó tablót és menetlevelet kellett készíteni, valamint témához kapcsolódó szokást kellett dramatizálni és eljátszani.  A gyerekek a verseny után kalácsot is süthettek az iskola kemencéjében, valamint a tornateremben ízelítőt kaptak a helyi kézművesek és mesteremberek munkájából. Megismerkedtek a papír-, gyékény-, kosár-fonással, fafaragással, valamint a cukrászok, böllérek és méhészek foglalkozásaival.  A kassai csapat tagjainak- Boženik Lillának, Fodor Lilinek, Dohányos Grétának, Panyko Larának, Sivák Rékának, Albert Ádámnak és Csala Olivérnek nagy kihívás volt ez a verseny, mert két évvel fiatalabbak voltak társaiknál, de állták a sarat és nagyon ügyesen teljesítettek.  Felkészítőik – Pribék Emőke és Tóth Mónika méltán lehettek büszkék rájuk.

Köszönet illeti a verseny ötletgazdáját és főszervezőjét, Rostásné Hajdu Erzsébetet a verseny színvonalas lebonyolításáért, és egyben azért, hogy egy évtizede felbecsülhetetlen részt vállal  hagyományaink megőrzésében és átörökítésében.

Tóth Mónika