Tisztességes Szlovákiát követelve néhány ezer ember immár ötödik alkalommal gyűlt össze tegnap koraeste Kassán a Tudományos könyvtár előtti téren. „Nem felejtünk, folytatjuk!“ – skandálta a tömeg, majd a szónokok ki is mondták, hogy nem elégednek meg azzal a kozmetikával, amit a kormány összetételében végrehajtottak. Ľubomír Badiar, a Polgári Fórum egyik alapítója úgy fogalmazott, hogy: „Ez a Smer részvénytársaság bábkormánya. Fico mozgatja a bábokat, Pellegríni a bábuja.“ Badiar javasolta, hogy a meggyilkolt oknyomozó újságíró Ján Kuciak és menyasszonya Martina Kušnírova halálának napját nyilvánítsuk a korrupció elleni harc napjává.

Ezúttal viszont már nem csak a városi polgárok, hanem a környék mezőgazdászai traktoraikkal jöttek tüntetni Kasára, mert igazságtalannak tartják az agrártámogatások szétosztását, a korrupció mértékét ebben az ágazatban is. Nevükben František Oravec, hernádgünyői farmár arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos pénzügyi csoportok itt keleten teljesen ellehetetlenítik a létezésüket. Több olyan földtulajdonos van, akitől megfélemlítésekkel veszik el a tulajdonukat. Név szerint említett olyan gazdákat, akik testi sérüléseket szenvedtek, mert megpróbálták törvényes jogaikat védeni.

Dittel Laura, a Kárpátok Alapítvány igazgatónője a tüntetőkhöz szólva fel is tette a kérdést: „Hogy lehet az, hogy a keleti mezőgazdászoknak járó pénz a maffia kezébe került?! Hogyan lehetséges, hogy a politikusok elvesztették önérzéklésüket és olyan telhetetlenné váltak, hogy elvesztették a nép és az ország bizalmát?! És, hogy még ez se legyen elég, a kormányfő a civil szervezeteket megvádolta az ország destabilizálásával, államfordulat előkészítésével!”

Nem felejtünk – harsogta a tömeg, és Tibor Gašpar országos rendőrfőparancsnok azonnali leváltását, valamint új választások kiírását követelte.

/szasz, foto: ném/