A 2018. november 10-i helyhatósági választásokkal kapcsolatosan Szlovákia Alkotmánybírósága november 14-ig eddig összesen három bejelentést vett nyilvántartásba.

A polgárok a hatályos törvény szerint a választásokkal kapcsolatos panaszaikat a választások eredményének kihirdetésétől számítva tíz napon belül tehetik meg. Ezzel a lehetőséggel elsőként a poltári járás egyik településéről, Fazekaszsaluzsányból /Hrnčiarske Zalužany/ éltek, ahol a Nova párt jelöltlistájának a visszavonásával kapcsolatosan vannak fenntartásaik. A második panaszt a nagymihálybeli Dénesújfalu /Sliepkovce/ vesztes polgármesterjelöltjei nyújtották be. Ők a szavazatok újraszámlálását követelik. A harmadik bejelentés a lévai járásból, Barsendrédről /Ondrejovce/ érkezett Szlovákia Alkotmánybíróságára. Egy sikertelen képviselőjelölt szerint itt hibát vétettek a szavazatszámláláskor.

Az Alkotmánybíróságnak a kézbesíréstől számítva 90 napon belül kell döntenie az önkormányzati választások alkotmányosságát illetve a törvényességét kétségbe vonó panaszokról.

/sz/