A Dialóg nonprofit szervezet 2018. november 22-23-án színházi fesztivált szervez Bodrogközben Felvidéki Magyar Monodráma Fesztivál címmel. A fesztiválon szlovákiai magyar művészek lépnek fel egy-egy monodrámával, mesélőszínházi előadással.

Az utóbbi években ez a műfaj egyre népszerűbb lett, egyre több színész vállalkozik arra, hogy egyedül állva a színpadon is megmérettesse magát, mert ez a műfaj nagy bátorságot és színészi alázatot követel azoktól, akik erre az útra lépnek. Ugyanakkor így a játszó, a mesélő intenzívebb, közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a közönséggel, előadása személyesebb, vallomásszerű jelleget kaphat. A műfaj nagy rajongója és úttörője volt barátunk, kollégánk a 2017-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Géza, az ő emlékének szenteljük a bodrogközi seregszemlét.

A fesztiválon hat egyszemélyes előadást láthatnak a nézők Bodrogköz különböző településein. Gál Tamás, a Csavar Színház alapítótagjának Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című eposzából készült előadása nyitja a rendezvényt, 2018. november 22-én Királyhelmecen, a  Helmeczy Mihály Alapiskolában kerül bemutatásra 19:00 órai kezdettel.

Másnap Kiskövesden, a fesztivál bázisán, 15:00 órai kezdettel egy hivatalos megnyitó keretében megemlékezünk a község nemrég elhunyt művészeiről.

Majd hat órától öt községben: Kiskövesden, Kisgéresen, Nagygéresen, Őrösön, Bodrogszerdahelyen, lép a nézők elé öt felvidéki magyar színész.

KISKÖVESD:
Lehár
rendezte Benkő Géza
Lehár Ferenc és Soóky László szövegeit színpadra alkalmazta Varga Emese
Előadja: Derzsi György

KISGÉRES
Soóky László: Papa különböző hangszereken hegedül
Rendezte: Keszég László
Előadja: Lajos András

BODROGSZERDAHELY
Háy János: A halottember
Rendezte: Lévay Adina
Előadja: Varga Anikó

ŐRÖS
Márai Sándor: Őrjárat
Előadja: Havasi Péter 

NAGYGÉRES
Cseh Tamás – Bereményi Géza – Soóky László
Azonos esőben való létezés
Előadja: Jakubecz László

A seregszemle a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre,. A Dialóg nonprofit szervezeten kívül a szervezésbe bekapcsolódtak a fesztivál helyszínéül szolgáló község polgármesterei és önkormányzatai.

V.E.