Káosz – bemutató a Tháliában

A kassai Thália Színház csütörtök este tartja az esztendő utolsó premierjét. Ezúttal egy sikeres kortárs finn drámaíró-rendező Mika Millyaho Káosz című tragikomédiáját viszik színre Czajlik József rendezésében.

Úgy tűnik, hogy a társulat ennek a darabnak a szlovákiai ősbemutatójával az adventi várakozás ideje alatt is eszünkbe kívánja juttatni az esendőségeinket, a kisiklott emberi utak előidézte állapotokat. A Thália Színház az alábbi szavakkal ajánlja a nézők figyelmébe ezt a darabot:

„Három hétköznapi nő, nem mindennapi csapdákkal teli élete. Sofia, Emmi, Julia. Finn nők az idegösszeomlás szélén. Három habitus, három válasz az élet kihívásaira, három zsákutca. A gátlásos tanítónő, a gyakorlatias újságírónő, és a saját érzelmeit is nehezen kordában tartó pszichoterapeuta. Mindegyiküknek valahol elakadt az élete. Szeretetre vágynak, sikerre, boldog, gondtalan életre, s valahogy minden félresikerül. Vajon tudnak-e segíteni egymáson, azok a barátnők, akik a maguk bajaira sem igazán találnak megoldást?

Összevonás fenyegeti azt az iskolát, ahol Sofia tanít, a nő a feszültséget váratlan dühkitörésekkel vezeti le. Saját paciensével kezd szerelmi viszonyba Julia, aki egyre kevésbé látja tisztán azt a helyzetet, amely egyszerre édes és etikátlan. Emmi munkamániája miatt egyre kétségesebb, hogy képes-e jó feleség és jó anya lenni, képes-e megakadályozni, hogy problémáira rámenjen a családja. Ami eddig biztos volt, az menthetetlenül szétesik.

A darab érdekessége, hogy a három főszereplő saját figuráján túl, még számtalan más szereplőt kell, hogy megjelenítsen, a nőkön kívül több férfialakot is. A kiélezett helyzetek ez által is mindig megőrzik ironikusságukat, nem veszítenek játékosságukból, minden gyötrelem, kínlódás, fájdalom idézőjeles lesz, semmi sem halálkomoly.“

A gátlásos tanítónőt, Sofit – Szabadi Emőke, a saját érzelmeit nehezen kezelni tudó pszichoterapeutát, Juliát – Rab Henrietta, míg a gyakorlatias újságírónőt, Emmit – Varga Lívia alakítja.

A bemutatásra kerülő finn darabot Jankó-Szép Yvette fordította magyarra. A tragikomédia dramaturgja Forgács Miklós, a díszlet és jelmeztervező Gadus Erika, a zenei válogatást Lakatos Róbert végezte, a mozgások Kántor Kata koreográfus munkája.

A Káosz nyilvános főpróbáját a kassai Thália Színházban szerdán este, a bemutatót csütörtök este 19 órai kezdettel tartják .

/szasz, fotók:sz.gy./