A Kassai Bocatius János Közkönyvtár és a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár közös pályázata sikeres volt a Via Carpatia Alap Interrreg programjában. 39 200 euró anyagi támogatást kapnak a mobil applikációs idegenvezetői tájékoztatói anyag összeállítására.

Amint azt Soňa Jakešová, a Bocatius Könyvtár igazgatónője a sajtónak elmondta, Kassa történelmi városközpontjában száz műemléket, Miskolcon pedig ötvenet sorolnak be a mobil applikációs szolgáltatásukba. A kiválasztott műemlékekről hivatásos fényképészek készítik el a 3D felvételeket, amiket szakszerű kísérő szöveggel három nyelven: szlovákul, angolul és magyarul attraktív vizualizációval fognak megjelentetni. Kassán a műemlékek fotózására versenyt hirdetnek meg, és a legjobb felvételekből a könyvtárban kiállítást is rendeznek.

A mobil applikációs idegenvezetői szolgáltatással a könyvtár a lokálpatriotizmus erősítését és nem kevésbé az idegenforgalom fejlesztését szeretné még hatékonyabbá tenni. Ez a korszerű szolgáltatás – melynek nyilván a fiatalok fognak a legjobban örülni – Kassán 2020 februárjától vehető majd igénybe.

/szasz/