A Szlovákiai Olimpiai és Sportbizottság felszólítására Kassa város új vezetésének 2019. március 8-ig választ kellett adnia arra a lényegbe vágó kérdésre, hogy 2021-ben végül is megrendezi az Ifjúsági Olimpiát Kassán, vagy lemond erről a megbízatásáról.

Nos, a képviselőtestület tegnap megtartott rendkívüli ülésén közel hat óra hosszáig tartó véleményütköztetések után arra a döntésre jutottak, hogy a város továbbra is szeretné megrendezni az Ifjúsági Olimpiát, de a végső igen kimondásához még 10 nap halasztást kér az olimpiai bizottságtól Tekintve, hogy a képviselőtestület megbízta Lucia Gurbaľová főpolgármester-helyettest és Ladislav Lőrinc képviselőt egy újabb tárgyalás lefolytatásával a kormány illetékes képviselőivel azt
illetően, hogy Kassának milyen állami anyagi támogatásra van szüksége ezen rangos esemény lebonyolításához.

Mint az ismeretes, ebben az ügyben februárban Jaroslav Polaček, Kassa új főpolgármestere és Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke eredménytelenül tárgyalt Richard Rašival, a kormány alelnökével, aki 2011-ben még Kassa főpolgármestereként vállalta az Ifjúsági Olimpia megrendezését. A felek között a nézeteltérés abban van, hogy Richard Raši elegendőnek tartja a 12 milliónyi állami hozzájárulást, de Kassa mai vezetői további 10 milliós támogatást kérnek. Kiderült ugyanis, hogy a város sportlétesítményei olyan rossz állapotban vannak, hogy felújításukhoz és a sportolók elszállásolásához elengedhetetlenül szükséges az állami támogatás növelése – a város költségvetéséből ez megoldhatatlan.

Nos, itt tartunk ma. Hogy a kormány és az Olimpiai Bizottság miként reagál, ki fog derülni. Sajtóhírek szerint, ha Kassa feladja, akkor esetleg Poprád vagy Besztercebánya hajlandó az Ifjúsági Olimpia 2021-es megrendezésére.

/sz/