Régiónk magyar tanítási nyelvű általános iskolái végzős növendékei számára – akik továbbtanulási szándékkal érdeklődnek a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium iránt – egy iskolanépszerűsítő program keretében február 28-án nyílt napot tartottak. A gimnáziumba készülő diákokkal és szüleikkel Csurkó Éva igazgató ismertette meg az iskola gazdag és hatékony képzési formáit, majd a szaktantermekbe invitálta őket, hogy személyesen győződjenek meg a biológiai, fizikai, kémiai, magyar nyelv és irodalom, angol nyelv és képzőművészet órák oktatási gyakorlatának színvonaláról.

A gimnázium laboratóriumában Miko István tanár úr és diákcsapata ezúttal is meglepő kísérletekkel várta a nyílt napra érkezőket. A kémiai show most is robbant. Az érdeklődők nem csak láthatták, érezhették is a varázslatos kísérletek igazi kémiai tartozékait. Mivel a vendégek hirtelenjében nem tudtak arra a kérdésre válaszolni, hogy mi különbözteti meg a kémikust a varázslótól, a tanár úr mosolyogva jegyezte meg nekik: „Láthattátok, hogy a kémikus a látványt, a lezajló folyamatot el is magyarázza, míg a varázsló nem!”

Vistan Katalin tanárnő vezetésével a negyedikesek a biológiai laboratóriumot orvosi rendelővé alakították át. Az idelátogatókat egy kedves nővér fogadta, majd az öt állomást átjárva átfogó képet kaptak egészségükről és az emberi test működéséről. A bátor diákokat az „Orvosolóban” a képzett szakemberek cukorkával, illetve kifestővel jutalmazták, a problémásokat pedig egy-két jó tanáccsal látták el.

Labuda Katalin tanárnő II.A és II.B osztályos NyelvÉszei ízelítőt adtak az „Amerikai tanulmányok“ órájukból. Amerikai találmányokról, feltalálókról, sikeres üzletemberekről beszélgettek, majd levetítették Nikola Tesláról készített prezentációjukat, mindezt természetesen angol nyelven. A máraisok megmutatták, hogy nemcsak angolt tanulnak, hanem angolul is tudnak tanulni.

 Ľubomíra Hnatič tanárnő I.B osztályos növendékeivel szintén angol órára invitálták a látogatókat, ahol az óra játékos, de egyben igényes kvízfeladataikba  bevonták az érdeklődő kilencedikeseket is.

Diószeghy Árpád tanár úr irányítása alatt a márais ifjú fizikusok „Lehet más a fizika“ címen csoportmunka keretében mutatták be a látogatóknak a mechanikai rezgések és hullámok tulajdonságait. A nemrég beszerzett Vernier mérési rendszerrel való munka izgalmas volt, mert ez az új mérőeszköz másodpercenként képes volt akár ezerszer is mérni.

A regionális értékek óra keretén belül a Kárpát-medence és azon belül szűkebb régiónk történelmi értékeivel, hagyományaival foglalkoztak a máraisok Fedor Erika tanárnő vezetésével. A diákoknak egy turistacsalogatót kellett készíteni a Szádelői-völgyhöz kapcsolódó mondák alapján. A csoportos foglalkozás végeredményeként jeligékkel, versekkel ellátott plakátok születtek, amelyek szűkebb régiónk történelmi és természeti kincseire kívánta felhívni a figyelmet.

Cselényi Árpád tanár úr képzőművészei a grafika és a festészet rejtelmeibe vezették be a vendégeket. Interaktív órájukun a mély és magas nyomás technikájával ismertették meg a látogatókat, amit mindenki nagy élvezettel ki is próbálhatott.

A nyílt napon a Tornaljáról Szepsiből,Tornáról, Királyhelmecről, Bolyból és Szomotorról érkező érdeklődő diákok  és szülők az órák után az igazgatósággal és tanárokkal folytatott kötetlen beszélgetésben választ kaphattak a kérdéseikre.

Tóth M.