Új tagszervezettel  gazdagodott a WAZA – vagyis az Állatkertek és Akváriumok Világszervezete – és  ez számunkra azért jelent külön megtisztelést , mert  ezúttal a Kassai Állatkertet tartották arra érdemesnek, hogy bekapcsolják a világot átölelő teljes jogú szakmai együttműködésbe.

Erich Kočner,  a Kassai Állatkert igazgatója elmondta, hogy a felvételi kérelmüket  San Diegotól Tokióig mindenki támogatta. A WAZA-nak jelenleg több mint háromszáz tagszervezete van, és a székhelyük Svájcban, a Genf melletti Gland városában található. A helyszín kiválasztása természetesen nem véletlen, hiszen a WAZA-t 1935-ben Svájcban alapították meg .  A teljes jogú tagság azért fontos a kassaiaknak, mert így jobban bekapcsolódhatnak a nemzetközi együttműködésbe és jobb lehetőségek adódnak az egyes hiányzó állatfajok beszerzésére, illetve a cserékre is – mondotta az igazgató.

A kemény tél után a Kassai Állatkert már újra fogadja a látogatókat. Reggel 9.00 órától délután 16 óráig tartanak nyitva és az érdeklődőknek ebben az időszakban is gazdag élményt nyújt az ottani természet és benne az a világ, amit az állatok számára kialakítottak. Külön programként, naponta két alkalommal a nézők a fókák etetését is megtekinthetik, ami  a fókáknak és a nézőiknek is élmény. Sajnos januárban a madár influenza H5N8-as vírusa az állatkert kacsáit is megtalálta, aminek következtében az egész állatkertet lezárták. A vírus mindössze négy kacsa elvesztését idézte elő, de a szakszerű beavatkozással a fertőzés terjedését megakadályozták és teljesen fel is számolták. 2017 február kilencedikétől kezdve a Kassai Állatkert újra teljes biztonsággal látogatható.

/szasz/