A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az idei kétnapos rozsnyói pedagógustalálkozón ismét több kategóriában tüntette ki legjobb és legrátermettebb pedagógusait. A kitüntetettek között volt a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola pedagógusa, Kekeňák Szilvia is, aki a megtisztelő díjat az évek során végzett magas színvonalú, kiemelkedően eredményes pedagógiai és közösségi tevékenységéért, a matematika népszerűsítéséért és az ifjú matematikai tehetségek gondozásáért, valamint a Márai iskola énekkarainak élén végzett sokéves és kiváló eredményű munkájáért kapta.

Kekeňák Szilvia pályafutását 1991-ben matematika-fizika szakos tanárként kezdte. 2000 óta a tanítás mellett – 3 év megszakítással – a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatóhelyetteseként is helytáll.

A közösségért végzett munkájában is fáradhatatlan. Ennek immár két évtizede szerves része azoknak a regionális és országos versenyeknek a megszervezése és lebonyolítása, melyeknek az iskola ad otthont. Főszervezője volt többek között a 2008-ban a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban és Alapiskolában megrendezett Nemzetközi Magyar Matematika Versenynek és a 2012-ben lebonyolított Felvidéki Magyar Matematika Versenynek is. Mindkettőnél bizonyította rátermettségét és rendkívüli szervezőkészségét, melyeket az apró részletekre ügyelő alaposság is kiegészít.

Kekeňák Szilvia nem csupán a gimnazista tehetségek „gondozásával“ foglalkozik, hanem az alapiskolában is felkutatja a rátermett kis matematikusokat, hogy heti rendszerességgel, néhány plusz órában fejlessze matematikai készségeiket.

A minőség és igényesség jegyében folyó munka évek óta folyamatosan hozza gyümölcsét. Diákjai 3 egymást követő évben is sikeresek voltak a Nemzetközi Matematika Olimpián: 2015-ben Thaiföldön, 2016-ban Hong Kongban és 2017-ben Brazíliában is tagja volt egy-egy diákja annak a hattagú szlovák csapatnak, amely az országot képviselte.

A tehetséggondozó matematika órákon heti több alkalommal találkoznak azok a felső tagozatos és gimnazista diákok, akik a tanárnő vezetésével készülnek a matematika olimpiára, a Nemzetközi illetve Felvidéki Magyar Matematika Versenyekre, a Katedra Matematika Versenyre, a Zrínyi Ilona Matematika Versenyre és a Kenguru Matematika Versenyre, hogy csak a legrangosabbakat említsük.

Kekeňák Szilvia másik nagy szenvedélye a kóruséneklés. A kórusmuzsika iránti kiolthatatlan szeretetét édesanyja, Homolya Éva tanárnő révén már az anyatejjel szívta magába.

A kóruséneklés hagyományainak továbbvitelét, a felbecsülhetetlen értékű közösségteremtést különösen fontosnak tartja, és ennek jegyében átvette a stafétabotot Éva nénitől. Azóta a Csengettyű Gyermekkórust és a Leánykart együtt irányítja kolléganőjével, Ferencei Andreával. Öt éve közösen hozták
létre az Ifjúsági Vegyeskart, és 2018 szeptemberétől pedig vezetik az utánpótlást is, a Kicsinyek kórusát.

A kórusok is bővelkednek a kiváló eredményekben az utóbbi 5 tanévben. A kassai közönség legutóbb március 30-án láthatta Kekeňák Szilviát a kórusok élén a Művészetek Házában megrendezett jubileumi hangversenyen, melyen az 50 éves Csengettyű Kórust, a 30 éves Leánykart, az 5 éves Ifjúsági Vegyeskart, a Kicsinyek Kórusát és az egykori Csengettyűsökből alakult Nosztalgia kórust is vezényelte. Az egész estét betöltő színvonalas hangversenyt a közönség állótapssal jutalmazta.

A 2018/19-es tanév még nem ért véget, ami a megmérettetéseket illeti. Kívánjuk, hogy az április-májusban hónapban megrendezésre kerülő matematikai és énekkari versenyeken Kekeňák Szilvia és diákjai egyaránt sikeresen és eredményesen vegyék az akadályokat és jóleső érzéssel térjenek haza!

Tóth M.

dig