Közzé tették a Kassai Városi Rendőrség évértékelő jelentését a 2017-es esztendőről. Az értékelt időszakban Kassa polgárainak közbiztonságára, a közterületek óvására, a lakótelepek tisztaságára , a közlekedésrendészetre 238 városi rendőr ügyelt tíz városrészi állomáson.

Amint azt Ján Palčik, a városi rendőrparancsnok megbízott helyettese a sajtó tudtára adta tavaly 44 606 kihágással foglalkoztak. Legtöbb eset a folyamatos közlekedés biztonságát érintette. Összesen 28 427 ilyen kihágással kellett foglalkozniuk. Az értékelt időszakban  összességében 18 142 kihágásért 298 146 euró helyszíni bírságot róttak ki az elkövetőkre. Figyelmeztetéssel 25 011 esetet zártak le. 1 393 esetben a büntető eljárás lefolytatását más rendőri szerveknek adták át.

2017-ben a városi rendőrség 73 megelőző biztonsági ellenőrzést hajtott végre a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának visszaszorítása érdekében. Hogy az akciókra szükség volt, azt az bizonyítja, hogy 43 esetben találtak az ellenőrzött kávéházakban és más vendéglátó létesítményekben  alkohol hatása alatt lévő fiatalkorúakat. Kassa közterületein 3 245 olyan esetet találtak, amikor vétettek az alkoholfogyasztási tilalmi rendelet ellen is.

A városi rendőrség a lakótelepek tisztaságára, a zöldterületek védelmére, a higiéniai előírások betartására is ügyel, ellenőrzi a játszótereket, nem utolsó sorban azt is, hogy a polgárok a kutyatartás szabályait betartják-e és  a biztonsági előírásoknak megfelelően sétáltatják-e házi kedvenceiket. Nos, tavaly bebizonyosodott, hogy például a kommunális hulladéktól, a szükségtelenné vált építkezési maradékanyagoktól 311 esetben szabálytalanul akartak megszabadulni az egyes polgárok. 61 esetben illegális szemétlerakatot is felfedeztek a rendőrök.

A városi rendőrök a magisztrátus munka- és szociális ügyi bizottságainak dolgozóival együtt Kassa peremvidékein 11 olyan telepet is feltérképeztek, ahol deszkadarabokból, pléhekből összetákolt bódékban megközelítőleg 770 személy tartózkodik, állandó kassai lakhely bejelentése nélkül.

/szasz/