A magyarországi családtámogatási ellátási formák közül két juttatás 2018.január 1-jétől elérhetővé vált a Magyarország közigazgatási határain kívül élő magyarok számára is. E két támogatási forma az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása.

Az anyasági támogatást (64 125 forint) gyermekenként, ikergyermekek esetén (85 500 forint) egyszer igényelhető és alanyi jogon jár minden édesanyának. A születést követő hat hónapon belül kérhetik a Magyar Igazolvánnyal rendelkező szlovákiai magyarok. Emellett gyermekenként 42 500 forintos életkezdési támogatást is kaphatnak majd, és Start-számlát is nyithatnak.

A Start-számla a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapírszámla , amelyre átkerül az életkezdési letéti számlán elhelyezett egyszeri életkezdési támogatás, és amelyre a szülő és más hozzátartozó további összegeket fizethet be. A befizetések után állami kamattámogatás jár, amelynek mértéke az éves szülői és hozzátartozói befizetések 10%-a, de legfeljebb évi 6 000 forint. A Start-számlán lévő megtakarításokat a Magyar Államkincstár automatikusan a Babakötvény típusú állampapírba fekteti, amely az életkezdési letéti számlánál 3 százalékponttal magasabb kamatprémiumot fizet.

A Köldökzsinór Programról, az anyasági támogatásról és a fiatalok életkezdési támogatásáról személyesen bővebb információt az érdeklődők Magyarország Kassai Főkonzulátusán kaphatnak, de elektronikus levélben is ezen a címen: mission.kas@mfa.gov.hu

A magyar kormány ezen új kezdeményezéseit a törvényhozó testület Magyarország Alaptörvénye D cikke értelmében hagyta jóvá, mely kimondja: „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal.“

/szasz/