A 49. színházi évadát kezdte el a kassai Thália Színház. Amint azt megtudtuk, a társulat színházszerető közönségének a 2018-19-es új évadban a zenés színházon át a drámáig, a lírai vígjétékon át a tragikomédiáig most is nagyon változatos kínálatot állított össze.

Az évad témája a kis apokalipszisek lesznek. Az előadások a magánéleti és a társadalmi felelősség kérdéskörét járják körül. Válaszokat keresnek arra, mit tehet egy átlagember a mindennapokban és mit tehet egy hatalommal rendelkező személy kiélezett helyzetben. Mit tehetünk azért, hogy nyugodt maradhasson a lelkiismeretünk és kiérdemelhessük a tisztességes ember jelzőjét – hétköznapokon és krízis idején, biztonságban és elbizonytalanodva, elkényeztetve és kétségbeesve, sírva és nevetve?
Valójában tehát egy olyan európai utazásra invitálnak, melynek során magyar, cseh, német és orosz szerzők műveiben találhatunk válaszokat. Ezek a darabok a bemutatók sorrendjében a következők:


Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Miklós Tibor
: Légy jó mindhalálig, musical, rendező: Dudás Péter
David Drábek: Csokifalók, romantikus vígjáték, rendező: Telihaly Péter
Ferdinand von Schirach: Terror, bírósági dráma, rendező: Czajlik József
Ljudmila Ulickaja: Életművésznők tragikomédia, rendező Hídvégi Nóra

Móricz Zsigmond legendás hírű regényének musical változatát Kocsák Tibor fülbemászó dalaival és Miklós Tibor dalszövegeivel már e hét csütörtökjén bemutatja a Thália Színház. Az előadás különlegessége az lesz, hogy a társulat művészeivel együtt 10 gyerek is szerepel a produkcióban. Ezek zöme a Márai Sándor alapiskola diákja, de a főszerepet – tehát Nyilas Misit megosztva játssza Képes Lóránt Restéről és a serkei Antal Márk. Dudás Péter rendezőn kívül Gyenes Ildikó koreográfus és Dégner Lilla színművésznő korrepetitorként is sokat tettek azért, hogy ezek a gyerekek magas művészi teljesítményre legyenek képesek.

/szasz/