A turisták által kedvelt Szádelői völgy egy egész napos program a természet kedvelőinek. A közel négyszáz méter mély szakadék elképesztő látványa minden arra járót levesz a lábáról, viszont a völgy túloldalán egy eddig még fel nem tárt cseppkőbarlang található, amiről nagyon kevesen tudnak. A „láthatatlan” barlang, amit a helyiek csak Marci-lyuknak neveznek, a Szádelői völgy és a Hollókő közti hegycsúcs északkeleti oldalán található. A barlang nagyjából 850 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, bejárata a hegy lábától megközelítőleg 300 méternyi magasságban van. A titkos barlang bejárata annyira láthatatlan, hogy az arra turázók 99 százaléka észre sem veszi azt.

A Marci-lyuk bejárata egy 5 méter magas kőfal oldalában van, melyet gyönyörű zöld mohával borított sziklák vesznek körül. A barlang nyílása elég ijesztő látvány, mivel egy fekete lyukon kívül semmi más nem látszik.

Körülbelül 4 méternyi háton csúszás után egy 25 méter hosszú és 50 centiméter széles folyosó vezet a rejtett barlang első nagy termébe. Itt elképesztő látvány tárul az ember elé. Egy pár denevéren és a több száz éves cseppköveken kívül az ember itt teljesen egyedül van.

A helyiek szerint a barlangnak érdekes története van, állítólag  a falusi emberek itt bújtak el az ellenséges katonáktól a II. világháború idején. A barlang falán csakugyan láthatóak a régi feljegyzések, köztük egy nagy betűkkel vésett 1938-as felirat. A barkai Gallai István elmondta:

„Sajnos a barlang soha sem került feltárásra. Jártak itt már páran, én magam is többször voltam lent. Egyszer próbáltak a barlang mélyebb pontjára is lemászni, de annyira szűk volt a hely, hogy visszafordultak. Úgy tudom, hogy a barlangot azért hívják Marci-lyuknak, mivel régen itt egy Marci nevű hegylakó élt.” ‒ nyilatkozott szerkesztőségünknek István.

NÉMETI RÓBERT