A felszíni történések hétköznapisága és a mögöttük meghúzódó lélekállapotok mély megrajzolására képes orvosból lett 19. századi orosz író, az  úgynevezett „drámaiatlan” dráma megteremtőjének, Csehovnak a Leánykérés című darabját mutatja be az új életre kelő kassai Pinceszínpad.

A Sík Endre által fordított művet Havasi Péter rendezi és Csubukov Sztyepan Sztyepanovics szerepében Novella László, Natalja Sztyepanovnaként Horňák Lili, Lomov Ivan Vasziljevics alakjában pedig Vasík János László lép a közönség elé. A bemutatót 2017 december 18-án 18,30 órai kezdettel a Csemadok székház Kovács utca 38 szám alatti pinceszínházában tartják.

Havasi Péter rendező az alábbi gondolatokkal ajánlja olvasóink figyelmébe a Pinceszínpad produkcióját:

A több éves szünet után megújult Pinceszínpad elsőként a Mit tudjátok ti? című Karády Katalin esttel jelentkezett Varga Lívia, ifj.Havasi Péter és Jakab Zoltán közreműködésével.

Ezt követte ifj. Havasi Péter Őrjárat  című előadói estje. Séta Márai Sándorral földön és levegeőben. Vallomások és gondolatok – európaiságról, kereszténységről és felelősségről.

Krausz Tímea és a füleki Zsákszínház két művésznője Bódi Andrea és Gyetvai Viktória szereplésével mutattuk be Eva Ensler: Vagina monológok című publicisztikai dokumentumjátékát.

Mit csinál ma este kisasszony? Jakab Zoltán dalaira épült zenés kabarámúsorunkban egy sor fiatal tehetség kapott lehetőséget próbára tenni színészi képességét, ének- és tánctudását.  Havasi Péter szerzői kabaréjának szereplői: Dúl Denissza, Hencz Viktória, Jakab Zoltán, Kázsmér Gyula, Mártha Eszter és Matu Karolina voltak.

Most pedig Csehov: Leánykérés című egyfelvonásos tréfájára esett a Pinceszínpad választása. Az előadás mindössze félóra hosszúságú, s hogy egész estét betöltő élménnyé váljon, a leánykérést az özvegykérést megjelenítő Medve ugyancsak egyfelvonásos tréfa fogja kiegészíteni. A monomániájukba zárt emberek hiába próbálnak túllépni korlátaikon, a valóság és a vágyak összecsapásában látszólag mindig a valóság győzedelmeskedik. Csetlenek-botlanak az emberi kapcsolatok útvesztőjében, de a sors végül a segítségükre siet…

A leánykérésben Csubukov (Novella László) érett atyaként felfogja, hogy nagyszájú diktátori hajlamú lányát Natalja Sztyepanovnát (Horňák Lili) végre valaki elvenné feleségül, hacsak közbe nem jön a Bivalyrét tulajdonjogi problémája illetve a kutyagazdák vitája a tűzről pattant leány és a szívbajos, állandóan zaklatott Lomov, (Vasík János László) kérő között. Az előadás két félórás szkeccs, ami szinte kizárólag a színészek játékán múlik. A világítás is csupán egy generálfény, rajtuk van a játék terhe, hogy érdekes legyen az amit látunk.

Csehov neve szorosan köthető  az orosz irodalom kiemelkedő alkotójaként, mind a dráma, mind az epika műnemének sajátos megreformálója, a XX. század modern irodalmának előfutára. Legújabb bemutatónk Csehov Leánykérés című egyfelvonásosa. A fiatalok hajlamosak arra, hogy megijedjenek, ha egy klasszikus orosz szerző nevével találkoznak a plakáton — de semmi ok az ijedelemre: fiatalok játszanak Csehovot fiataloknak, és ez már önmagában sok mindent elmond.

/szasz/