Több mint három éves huzavona után végre ismét teljes létszámmal végezheti munkáját Szlovákia Alkotmánybírósága Kassán. Andrej Kiska köztársasági elnök ugyanis 2017. december 14-én Pozsonyban, az elnöki palotában Ivetta Macejnková, az Alkotmánybíróság elnöke jelenlétében kinevezte alkotmánybírónak Jana Laššákovát, Mojmír Mamojkát és Miroslav Durišt.

Andrej Kiska köztársasági elnök végül is belátta, hogy tiszteletben kell tartania az alkotmányból reáháruló feladatot, vagyis hogy a parlament által javasolt jelöltek közül a meghatározott számú alkotmánybírót ki kell választania, és ki kell neveznie a tisztség betöltésére.

Mint az ismeretes, Kiska három jelöltet korábban azért nem nevezett ki, mert szerinte nem megfelelőek a poszt betöltésére. Neki meggyőződése volt, hogy jogosan döntött így, s igaza bizonyítását egy nemzetközi független szervezettől a Velencei Bizottságtól várta megerősíteni. Ez viszont a Szlovák Alkotmánybíróságnak adott igazat, mely testület ezt követően 2017. december 6-án kiadott határozatával fel is szólította Kiskát a feladta teljesítésére.

Ivetta Macejková, a Szlovák Alkotmánybíróság elnöke üdvözölte a köztársasági elnök döntését, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az alkotmánybíróság a teljes létszámú plénumnak köszönhetően jelentősen növelni fogja a hozzájuk beadott indítványok, javaslatok, panaszok alkotmányjogi felülvizsgálatát, lerövidíti a döntések meghozatalának időtartalmát – egyszóval rugalmasabbá teszik a döntéshozatalokat.

Szlovákia Alkotmánybíróságának plénuma december 20-án zártkörű ülésen fogadja el az új munkatervet és az ezekhez kapcsolódó szervezési intézkedéseket, melyek az új alkotmánybírák kinevezésével vannak összefüggésben. Ivetta Macejková közölte azt is, hogy az esztendő 10 hónapja alatt, tehát 2017.január 1-től 2017.okróber 31-ig 11 900 beadványt vizsgált meg és az 1 alkotmánybíróra eső döntések száma – átlagosan véve – elérte az 1 190 ügyet.

/szasz/