A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola 2018. február 23-án Legyél Te is MÁRAIS! címmel nyílt napot szervezett a gimnázium iránt érdeklődő, az ide jelentkezni szándékozó vidéki és kassai végzős tanulók számára. A nyílt napon a gyerekeknek és szüleiknek óralátogatásokra volt lehetőségük mind a természettudományi, mind a művészeti és humán tárgyak területén, így  betekintést nyerhettek az intézmény mindennapjaiba, és részletes tájékoztatót kaphattak az itt folyó oktató – nevelő munkáról.

Reggel Csurkó Éva igazgató asszony köszöntötte a látogatók népes táborát Buzitáról, Bodrogszerdahelyről, Szepsiből, Tornáról, Rozsnyóról, Vajánból, Pelsőcről, Rimaszombatból és Tornaljáról. A gyülekező során a vendégeknek  lehetőségük nyílt egy egyszerű keresztrejtvény megfejtésére, melyek közül három szerencsés nyertes könyvjutalomban részesült a nap végén. A jókedvű rejtvényfejtést óralátogatások követték.

Adatbázisok megszelídítése címmel Rozenfeld Tünde tanárnő informatika óra keretében megismertette a látogatókat az adatbázisokkal kapcsolatos fogalmakkal. Habár a laikus szemlélő számára ez a világ elvont és távoli területnek tűnik, a hallgatók megtapasztalhatták, hogy az adatbázisok átszövik mindennapjainkat  és az élet minden területének alapvető részét képezik. Szintén informatika órán, Mészáros Tamás tanár irányításával  a III. A tanulói a képszerkesztés fortélyaival ismertették meg a leendő máraisokat. Ennek az órának a  Képes képtelenségek címet adták.

10 dolog, amit szeretünk a matekban – a matematika óra végén, melyet Kekeňák Szilvia tartott a másodikosokkal, néhány feladat megoldása után a látogatóknak arra kellett szavazniuk, a 10 érvből mennyiről sikerült őket meggyőzni.

 Barangolások Pozsonyban – a főváros nevezetességei, egy nagyváros előnyei, hátrányai volt a témája Erőss Judit tanárnő szlovák órájának. Lázár Csilla tanárnő vezetésével Euróra címmel a harmadikosok az Európai Unióval kapcsolatos ismereteket elevenítették fel interaktív formában. Az óra folyamatába nemcsak a gimnazisták kapcsolódtak be, hanem a vendégek is igyekeztek aktivizálódni. A tanítási órát egy on-line kvízzel fejezték be, amiből kiderült, ki milyen figyelmes volt.

Festő leszek…festhetek volt a címe a képzőművészeti órának Cselényi Árpád tanár vezetésével. A harmadikosok interaktív óra keretén belül mutatták be a képzőművészeti nevelést a Máraiban. A tanulók segítségével elmagyarázták a különböző technikákat, majd rajzoltak, rajzoltattak – festettek,“ festettek“.

A III. A magyaróráján Babits Mihály: Jónás könyve c. elbeszélő költeményének játékos feldolgozására került sor Bodon Andrea tanárnő irányításával Cinkosom a cethal címmel. A három hazai és a három vendégcsapatból álló csoportok között igazi versenyszellem alakult ki, melyet a diákok és a jelenlévő felnőttek egyaránt nagyon élveztek.

Tükörbe tudok nézni volt a témája a másodikosok Martin Anderko tanár vezette szlovák társalgási órájának, ahol közösen mérlegelték, vajon a divat mennyire befolyásolja az emberek viselkedését és mindennapi életét. Szintén a másodikosok mutathatták be idegennyelvű tudásukat Ferencei Andrea irányításával a Hello, tourist! nevezetű angol társalgási órán.

Vistan Katalin tanárnő a biológia laboratóriumba várta a kilencedikeseket Szertelenül című órájára. Harmadikosai egy kis időre professzionális toxikológusokká váltak, akik függőséget okozó szereket dolgoztak fel. A prezentációk alatt a drogok káros hatását szemléltették kísérletek formájában. Az óra végén a kilencedikesek megkóstolhattak néhány könnyű drogot, mint például a teát, kólát, csokit, a kísérő felnőttek pedig a kávét.

Bemutatkozott a DÖK (diákönkormányzat) is, valamint a nyílt napot fellépésével színesítette a Csengettyű Gyermekkórus és az Ifjúsági Vegyeskar is.

A nyílt nap befejezéseként Csurkó Éva igazgató asszony megköszönte minden látogató érdeklődését. Értesített  mindenkit az  előkészítő felvétei időpontjáról, valamint örömmel elmondta, hogy az intézménynek nagy valószínűséggel szeptemberben sikerül megnyitni a megye által jóváhagyott két első osztályt.

Tóth Mónika
Fot.:Gablyasz D.