Kassán a becslések szerint 1 200 hajléktalan él. Ezek a kilátástalan helyzetbe került emberek éjszakáikat hidak vagy bokrok alatt töltik. A közel negyed millió lakosú Kassán jelenleg csak egy menedékház működik – a Bosák utcán. A katolikus egyház karitatív szolgálatának köszönhetően itt 82 nehéz sorsú ember életét próbálják elviselhetővé tenni. Az új legiszlatív intézkedések következtében viszont itt a Hernád-parti térségben ennek a menedékháznak a működtetése is kérdésessé vált.

A kialakult helyzettel Kassa város képviselőtestülete a múlt heti ülésén foglalkozott. A magisztrátus támogatta a karitásznak azt a tervezetét, melyet a Déli városrészben , a vasúti kisállomás melletti térségben, a Jarmočná utcán felépítendő menedékházra dolgoztattak ki. A tervezet elfogadásához a képviselők kétharmados szavazatára volt szükség. Egy szavazat híján sajnos a kérelem elbukott.

Kassa új városvezetése ennek ellenére tudatában van annak, hogy a hajléktalanok érdekében köteles lépéseket tenni. Jaroslav Polaček főpolgármester már be is jelentette, hogy a képviselőtestület szeptemberi ülésén ez a téma újra szerepelni fog. Közölte azt is, hogy a nagyobb városrészek polgármestereit levélben szólítják fel, tegyenek javaslatot arra, hogy térségükben hol lehetne menedékházat felépíteni a hajléktalanok számára.

/sz/