1. május 23-án a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola kisdiákjai a budapesti Veronaki zenekar „Libabál” című mesés koncertjén vettek részt a Thália Színházban.

A zenekar a „Gőgös Gúnár Gedeon” című mesekönyv verseit, meséit zenésítette meg világzenei hangzásban. Ez a könyv szinte minden család polcán fellelhető, hisz generációk nőttek fel Varga Katalin nagyszerű művén, amely az olvasni tanuló első osztályosok számára íródott.

A zenekar egyik alapítója, Tarján Veronika – aki mellesleg az írónő unokája -, 2016-ban dolgozta fel, és fűszerezte rengeteg humorral a mesekönyvet, ami a „Libabál” címet kapta. A muzsikát Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték, melyben számos zenei stílus találkozik: a rock, pop, blues, rap, népzene és balkáni zene. A koncerten számos különleges hangszert szólaltattak meg a zenészek: Fejér Simon Pál – akusztikus gitár, koboz, Árkosi Szabolcs – harmonika, saz, charango, Herr Attila – basszusgitár, Mogyoró Kornél – dobok és ütőhangszerek, mint a cajón, darbuka, udu, továbbá Szokolay Dongó Balázs – szopránszaxofon, furulyák, erdélyi kaval, dudák.

A fergeteges hangulatú, interaktív verses mesekoncertbe az előadóművészek a gyerekeket is bevonták, és az utolsó percig éberen tartották érdeklődésüket. A nézősereg sokféle feladatot teljesített: tapsolniuk, dobogniuk, zümmögniük, integetniük kellett, sőt egy gyerek még mesegyöngyöt is fűzött.

A felejthetetlen előadáson kicsiket és nagyokat elvarázsolt a Veronaki zenekar. Sokáig emlékezni fogunk a lókötő rókára, Gyuri kakasra, Daru Tádéra, és a Gangos Gúnárra.

Tóth Mónika