A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola egyik legnépszerűbb eseménye  a hagyományosan ősz derekán megrendezett nyílt nap, a Máraifeszt.  Az idén erre október 26-án került sor. Az immár hatodik születésnapját ünneplő rendezvényen az intézmény az idei évben egy újabb téma köré csoportosította programjait. Mivel a diákok képzelőerejét megmozgatták a fantasy-regények, ezért merész és izgalmas vállalkozásba kezdtek – Harry Potter legendás kalandjait dolgozták fel. Sorra születtek a jobbnál jobb elképzelések – az ötletbörzétől a megvalósításig a tanárok szinte csak a koordinátorok szerepét töltötték be. Mindenki kíváncsian várta, hogy az egyes osztályok hogy fogják belelopni a klasszikus tantárgyakat a fantázia világába. A Márai ezen a napon átalakult Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolájává.

Ádám Anikó tanárnő irányításával, a kilencedikesek által feldíszített „fogadóteremben” az iskola igazgatója, Csurkó Éva szívélyesen köszöntötte az érdeklődő csaknem 70 vendégdiákot, szülőt és tanárt, akik Szepsiből, Buzitáról, Rimaszombatból, Rozsnyóról, Tornaljáról, Bodrogszerdahelyről, Királyhelmecről és Szomotorról  érkeztek az intézménybe. Ezután mindenki részt vehetett a felső tagozat és a gimnázium várva-várt interaktív produkcióiban. Az alsó tagozat kisdiákjai is aktívan bekapcsolódtak a MáraiFesztbe, az idén gyönyörű magyar meséket dolgoztak fel „Mesék Mátyás királyról” címmel, aminek keretein belül rajzoltak, festettek, meséket dramatizáltak.

Lejko Edit tanárnő ötödikesei a „Játékok kamrájában” különböző foglalkozásokat készítettek a látogatóknak. Lehetett társasjátékot játszani, Harry Potter bábut készíteni, „varázs-szó pexeso”-t játszani, képkirakózni és egy rövid filmrészlet alapján kérdésekre válaszolni.

„Irány Roxfort!” címmel a hatodikosok interaktív foglalkozásokkal szórakoztatták a látogatókat Fedor Erika tanárnő segítségével – varázspálcát készíthettek, gyógynövényekkel ismerkedhettek, varázsjeleket tanulhattak az odalátogatók.

„Parry Hotter és a buták köve”címmel a hetedikesek varázslóiskolában várták a vendégeket, ahol a kis varázslók sok viccel, mókával fűszerezve mindenkiben fedeztek fel tehetséget, rátermettséget és jóságot. A varázslóiskola főnökasszonya Bundschuh Gabriella tanárnő volt.

„Márxfort – a halálfalók Akadémiája“. A halálfalók és a dementorok világába léphettek be a bátrak a Lázár Csilla tanárnő vezette nyolcadik osztályban,  ahol a helyesen válaszoló kiválasztottak halálfalók lettek, ellenkező esetben a halálfalók gyilkos átkukkal, az „AVADA KEDAVRÁVAL” végeztek velük.

Bodon Andrea vezetésével a gimis első A. osztály diákjai „A varázs művészete“ hevében különféle  jeleneteket játszottak el a négy házban, amelyeket a látogatóknak a jelenetek alapján be kellett azonosítaniuk.

A „Márai ereklyéi” állomáson Vistan Katalin tanárnő vezetésével a gimnázium első B.-s diákjai a vendégeket a mesés Harry Potter- könyvek világába kalauzolták el. Minden megállónál varázslatos tanórák várták a hozzájuk érkezőket, mint a Roxfort felvételi, a “Mindenízű”- drazsé állomása, a „Bűbájtan”, ahol mesés kísérleteket lehetett látni, a mesés Gordiuszi-csomó, ahol kötelek közt kellett megtalálni a helyes kulcsmondatot, vagy a híres Számmisztika, ahol egy szabaduló szobából szabadulhattak ki a látogatók.

Saját készítésű kisfilmmel, angol nyelvű vetélkedővel és pletykarovattal szórakoztatták a vendégeket a második A.-sok Labuda Katalin tanárnő irányításával „A muglik angoloznak” jelszóval.

A második B. osztályosok bizarr témába vágták a fejszéjüket, ugyanis a leendő elsősöknek a „Három seprű” kocsmát mutatták be. A Roxfort házai: a Mardekár, Hollóhát, Hugrabug és Griffendél egy kvízzel mérhették össze tudásukat – a győztes ház dupla adag Bagoly Berti – féle drazséban részesült, ennek örömére vajsörrel koccinthattak Anderko Martin tanár úr felügyelete alatt.

A Miko István vezette harmadikosok Harry Potter „Volt, de holt” bűbájtanodájába invitálták a látogatókat, akik látványos, varázslatos kísérleteknek lehettek tanúi a Roxfort hangulatát keltő tanteremben.

A negyedik A.-sok Major Fazekas Anikó vezényletével  „Potterék konyháját” mutatták be és sok finomsággal halmoztak el minden látogatót.

A negyedik B. osztály Erőss Judit tanárnő segítségével „HP nyomában” a filmforgatások helyszínén járt, amit háromnyelvű prezentációban mutatott be, ezután megpróbálta kideríteni, hogy mi történt a film szereplőivel a való életben a HP – láz után.

A művészpalánták Cselényi Árpád irányításával Harry Potter mesebeli világának bemutatására nem varázspálcát, hanem ceruzát és ecsetet használtak a „105-ös KÓRterem”-ben. Megmutatták, hogy minden emberben ott lapulhat egy varázsló, amit a képzőművészet által felszínre hozhat, s ezzel akár csodákra is képes lehet.

A rengeteg ötlet és a kemény munka meghozta gyümölcsét. Ezen a napon a Máraiban megnyílt egy világ, amelyben varázslók, boszorkányok és egyéb mágikus lények közreműködésével varázslat és csoda történt.

Tóth Mónika