A Magyar Természettudományi Társulat és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 25. alkalommal rendezte meg a Teleki Pál Kárpát – medencei Földrajz – Földtan Versenyt a hetedikes és nyolcadikos tanulók számára, melynek célja a földrajz népszerűsítése,valamint, azon tanulók megmérettetése, akik az alapkövetelményeken túl többet szeretnének tudni a környező világról, átlátják Földünk és környezetünk jelenségeit, és aggódnak környezetünk állapotáért.

Az idén először határon túli diákok is részt vehettek ezen a versenyen, így megragadva az alkalmat, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola diákjai is beneveztek az erőpróbára.

A verseny iskolai, regionális és nemzetközi fordulóból áll. A kassai Márai iskolai fordulójába öt nyolcadikos diák kapcsolódott be, akik a Magyar Természettudományi Társulat által biztosított egységes központi feladatsort oldották meg. Közülük ketten, Berta Dániel és Kišiday Filip képviselték az iskolát április 8-án Párkányban, a felvidéki regionális fordulón. Berta Dániel a 2. és Kišiday Filip a 3. helyen végzett. Mivel a harmadik – a nemzetközi fordulóba két tanuló jutott tovább, így Felvidéket a regionális első helyezett párkányi Kiss Szabina mellett a 2. helyezett kassai Berta Dániel képviselhette Egerben a kárpát – medencei döntőn.

A döntőre május 12-14-én került sor az egri Eszterházy Károly Egyetemen. A versenyen, amely írásbeli tesztből, szóbeliből és terepgyakorlatból, valamint az ehhez kapcsolódó feladatsorból állt, 29 csapat mérkőzött meg. A kassai Berta Dániel minden fordulót sikerrel vett és az összes határon túli versenyző közül a legjobb eredményt, a 12. helyet érte el. Teljesítményéért a Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíjban részesítette, valamint a Legeredményesebb külhoni magyar résztvevő címet adományozta neki.

Sok szeretettel gratulálunk Berta Dánielnek és felkészítő tanárának, Lázár Csillának!

Tóth Mónika