Tíz évvel ezelőtt, amikor Kassán a Márai Gimnáziumban gondoltak egy nagyot – és Szlovákiában egyedül itt – művészeti tagozatot nyitottak, még az alapítók sem gondoltak arra, hogy az ország nyugati végéből is lesz majd diákjuk. Jónás Attila volt az első, aki bő háromszáz kilométernyi távolságból, Dunaszerdahelyről is hajlandó volt 2009-ben Kassára jönni, mert biztos volt benne, hogy az álmai megvalósításához a legjobb alapokat ebben a magyar gimnáziumban szerezheti meg. Attila most már Budapesten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a mesterképzést végzi járműtervezői szakon, és tavaly ösztöndíjasként hat hónapos szakmai gyakorlatra hívták meg Németországba a Mercedes-Benz Sindelfingenben levő tervezőstúdiójába.

Nekem úgy tűnik, hogy téged szinte valamilyen fanatikus elszántság vonz az autók világa felé. Honnan, milyen mély gyökerekből táplálkozik ez az elszántság? – kérdezem Attilától.

Az autók iránti rajongást apám ültette át belém. Már neki is volt egy 300 darabos matchbox gyűjteménye. Ezeket a kocsikat pici koromtól kezdve én is csodáltam, de természetesen minden új típusú autó felbukkanása is lekötötte a figyelmemet.  Persze nem csak az apai, hanem az anyai ágról is volt indíttatás, hiszen édesanyám is divattervező szeretett volna lenni, de a szocialista világban a szüleim vágyai nem teljesülhettek.

A te esetedben már a gyerekkorodban eldőlt, hogy mi leszel?

Igen, hiszen mióta az eszemet tudom mindig is autótervező akartam és akarok lenni. Máig megvan az a 2002-ből származó rajzgyűjteményem, amelyre rá is írtam, hogy autótervező akarok lenni.

Ebben hajtóerőként ott lehet az is, hogy a szüleidnek a nyugati világ autócsodái politikai okok miatt még elérhetetlennek bizonyultak, de te – aki a rendszerváltozás utáni nemzedék tagjaként az Európai Unió polgára vagy – már a márkás autók holnapi arculatának a kialakításába is lehet beleszólásod?

A tudat mélyén bizonyára ez is ott van. Mi alighanem jobban akarunk. A versenyben pedig ez is fontos.

A kassai tanulási lehetőségről annakidején te hogy szereztél tudomást?

Előbb a szülővárosomban, Dunaszerdahelyen kezdtem a Vámbéry Ármin Gimnáziumba járni. Már az első osztályt csaknem befejeztem, amikor az egyik tanárnőm – Fodor Marika megtudta Fecsó Szilárdtól, hogy a kassai magyar gimnáziumban művészeti képzést is indítottak. Mivel a szüleim mindenben támogattak, meghoztuk a döntést, hogy én inkább átlépek Kassára, mert az a gimnázium jobban elősegítheti a vágyaim megvalósulását.

Utólag is úgy látod, hogy jó döntést hoztatok?

Messze kerültem otthonról, de megérte.

Kassán a művészeti képzés a képzőművészetre fókuszál. Mi köze volt ennek az autótervezéshez?

Egy formatervezőnek sok mindenhez kell értenie.  Fontos volt a művészettörténeti ismeretek elsajátítása, de az sem volt haszontalan, hogy kipróbáltam a keramikát, a grafikát és a festészetet is. Egy formatervezőnek mindenhez kell értenie, az kevés, ha csak rajzolni tud. Olyan tudás kell, amire építve kreatívvá tud válni. A gimnázium Kassán ezeket az alapokat megadta nekem. Budapesten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a járműtervezői szakon pedig ehhez további meghatározó impulzusokat kaptam. Szerencsére nekem az angol is elég jól megy, ezért a világban is tudok érvényesülni.

A Mercedes-Benz tervezőstúdiójából hogy-hogy szemet vetettek rád?

Nagy vágyam volt, hogy eljuthassak oda. Pályáztam és a munkáim felkeltették az érdeklődésüket. Az egyetemünknek van kapcsolata a Mercedesel. Előttem korábban már volt ott gyakorlaton egy diákunk, aki ma már a cég munkatársa lett.

Neked is ilyen céljaid vannak?

Hasznos és sikeres volt az a félév, amit a Mercedes tervezőirodájában töltöttem. Most haza kellett jönnöm, mert be kell fejeznem az egyetemi tanulmányaimat. Jövőre fogok diplomázni. A számításaim szerint a diplomamunkámat szeretném Németországban megcsinálni. Nyáron most az Audihoz szeretnék szerződni.

De ők a Mercedes konkurensei…

Igen, de ez nem baj, mert éppen ez az előre vivő dolog.

Ez vonatkozik a Ferrarira is?

Nem. Ők csak olyan embert vesznek fel, aki csak náluk dolgozhat, nem mehet máshoz. Ezt egy ott dolgozó francia ismerősöm árulta el nekem.

Az Audi neked miért lenne jó?

Azért, mert nagyon kreatív fejek vannak ott is. Jó lenne, ha a diploma munkám ott készülne el.

Hogyan történik ez? Megálmodsz egy autót és ennek elkészítik a prototípusát?

A stúdióban abból, amit megtervezek megcsinálnak egy egyméteres modellt. A tervem alapján készítik el, de természetesen nekem is dolgoznom kell rajta. Ott ők ehhez minden eszközt és segítséget megadnak. Ez azért is olyan fontos, mert 10 ezer euróba kerül egy-egy ilyen modell elkészítése.

Innen Kassáról azt kívánjuk neked, hogy váljanak valóra a terveid, és azt is köszönjük, hogy munkáidat elküldted az alma mater jubileumi kiállítására.

Szaszák György