A téli ünnepkör legizgalmasabb perceit a gyerekek körében a mikulásvárás hozza el. Hányat kell még aludni, amíg eljön ? Mi lesz a puttonyában? – ezek a kérdések a kassai magyar alapiskolában, a Máraiban is foglalkoztatták a gyerkőcöket, de már az előkészületek is fokozott hangulatban zajlottak. A gyerekek már napokkal előtte kisebb-nagyobb mikulásokat, csizmákat és ablakdíszeket rajzoltak, hajtogattak, miközben mikulás dalokat és verseket tanultak.

December 6-án  a várva-várt vendég végül a márais diákokhoz is megérkezett. A kicsiknél az izgatott hangulat az egész napot átszőtte. Mindenki piros ruhában és mikulássapkában jött, úgyhogy a Mikulást, aki csengetve tért be krampuszaival minden osztályba, sok-sok apró csillogó szemű télapó várta. A várva-várt vendég elmesélte, milyen messziről jött, milyen volt az útja, ezután puttonyából cukorkákat osztogatott a jó gyerekeknek, akik hálából énekeltek és szavaltak.

A napközi otthonban folytatódott az ünneplés, hosszú „piros sorban” toboz angyalkákat osztogatva, kígyózva vonultak a kicsik, miközben az iskola folyosója zengett a vidám mikulás daloktól. Végül az aulában a gyerekek közösen elénekelték a Kiskarácsony című dalt, majd osztályokba vonultak, ahol sok-sok finomság várta a gyerekeket.

A Mikulás nap sok vidámsággal, izgalommal telt. A gyerekek aktivitása a Mikulást is kellemesen meglepte. A lapföldi kedves vendég ki is mondta, hogy jövőre is szívesen eljön ebbe az iskolába.

TM